Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Onkološki kongres u Madridu

Dobra vijest: Odobren lijek može produljiti život 16 mjeseci i smanjiti recidiv raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijek je odobren u EU, pa tako i u Hrvatskoj, a HZZO-u je predana dokumentacija da ga se uvrsti na posebnu listu.

Dobra vijest za žene oboljele od raka dojke, posebno za one kojima je utvrđen HER2 biljeg ili imaju umnažanje HER2 gena u stanicama, stiže sa Svjetskog onkološkog kongresa ESMO u Madridu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Produljuje život oboljelim ženama Moćno oružje u borbi protiv raka uvršteno na listu HZZO-a Slika nije dostupna Novo oružje Moćni lijek protiv raka dojke uskoro na listi HZZO-a?

Riječ je o lijeku za HER2 pozitivni rak dojke koji ima lošiju prognozu, agresivno napreduje, češće i ranije pojavljuju se metastaze te je preživljavanje kraće.Odobren u 79 zemaljaTreća faza studija Cleopatra, koju je u Madridu predstavila njezina voditeljica dr. Sandra Swain iz bolničkog centra Medstar u Washingtonu, pokazala je da oboljele žene koje se liječe kombinacijom lijekova koji uključuju pertuzumab, novo moćno oružje u borbi protiv metastatskog HER2, žive dulje i imaju dulji period bez pogoršanja bolesti.

Liječnik kojeg treba izbjegavati - U 50 pregleda kod pacijentice nije prepoznao rak!

Odobren i u Hrvatskoj

Bolesnice kod kojih se ovakav rak proširio žive oko 16 mjeseci dulje nakon troslojne terapije kombinacijom pertuzumaba, trastuzumaba i kemoterapije, u odnosu na one koje se liječe trastuzumabom i kemoterapijom, pokazala je studija nakon 50 mjeseci praćenja. Lijek Perjeta (pertuzumab) proizvodi švicarska farmaceutska tvrtka Roche i odobren je za korištenje za sve zemlje članice EU nakon odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA), a terapija njime odobrena je u 79 zemalja svijeta, uključujući EU i SAD. Lijek je odobren i u Hrvatskoj, kao najmlađoj članici Unije, a već je krajem ljeta 2014. godine HZZO-u predana dokumentacija kojom se traži da ga se uvrsti na posebnu listu lijekova. Ipak, onkolog može i sada, prema svojoj procjeni, odobriti pacijentici ovaj novi lijek te napisati zahtjev Povjerenstvu za lijekove.Velika je to nada za oboljele jer karcinom dojke najčešći je oblik raka među ženama.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke umre tisuću žena, a oboli oko 2500, što ga čini najčešćim oblikom raka među ženama. Na svjetskoj razini dijagnosticira se godišnje oko 1,4 milijuna novih slučajeva, a umre gotovo pola milijuna žena. Pojavnost HER2 pozitivnog raka dojke vrlo je velika, a svaka peta žena oboli od ovog oblika.Laički, riječ je o stanicama raka koje imaju više proteina HER2 nego drugi tipovi raka, a što uzrokuje brz rast i veću vjerojatnost da će se bolest vratiti.Bez kemoterapije?Novi lijek osmišljen je da djeluje na HER2 proteine te sprečava njihovo uparivanje s drugim proteinima iz HER obitelji. Studija Kleopatra u trećoj fazi ocjenjivala je sigurnost i učinkovitost primjene troslojne terapije pertuzumabom, trastuzumbom te kemoterapijom kod 808 bolesnica s HER2 pozitivnim rakom dojke koji je metastazirao, a koje nisu liječene.

HER2 blokira se kombinacijom tretmana što produljuje razdoblje bez pogoršanja

Javier Cortes, voditelj Centra za rak dojke u Vall d’Hebron Institutu za onkologiju u Barceloni, rezultate studije tima dr. Swain ocjenjuje jednim od najvećih koraka prema izlječenju od ove bolesti.– Trebali bismo uzeti u obzir ovu kombinaciju kao standard skrbi. Više nema razloga da se opravda korištenje drugačije kombinacije lijekova. Ova će pomoći nama da liječimo žene, ali i pomoći će njima da se bore, jer ovo je poruka da postoji nada u pronalazak lijeka protiv raka. Na znanstvenicima je da prouče mehanizme otpornosti na ovoj kombinaciji kako bi poboljšali ​​terapeutsko djelovanje i pokušali utvrditi koje bolesnice neće trebati kemoterapiju – kaže Cortes. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene