Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Književnik iz Perua

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je Mario Vargas Llosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nobelova nagrada za književnost za 2010. godinu dodijeljena je peruanskom književniku Mariju Vargasu Llosi za 'kartografski prikaz struktura vlasti i oštre slike otpora, pobune i poraza pojedinca'.

Nagrada koja dobitniku donosi 10 milijuna švedskih kruna (1,5 milijuna dolara) četvrta je u nizu ovogodišnjih Nobelovih nagrada, nakon medicine, fizike i kemije.

Pročitajte i ovo Saša Vejnović čestitamo! HND-ova nagrada novinaru DNEVNIK.hr-a Saši Vejnoviću i snimatelju Marinu Grgurevu za prilog u Provjerenom Slika nije dostupna USKORO U OSLU Danas objava dobitnika Nobelove nagrade za mir: Nominirani Navaljni, Thunberg, Tihanovska, WHO, Black Lives Matter...

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa, rođen 28. ožujka 1936., peruanski je književnik, političar, novinar i esejist. Vargas Llosa jedan je od najznačajnijih književnika Latinske Amerike i jedan od vodećih svjetskih autora svoje generacije. Neki literarni kritičari smatraju da Vargas Llosa ima veći međunarodni utjecaj i veći krug čitatelja u svijetu od bilo kojeg drugog pisca Latinske Amerike.

Utjecaj Faulknera

Vargas Llosa postaje poznat romanom Grad i psi iz 1962. godine u kojem opisuje odrastanje, a zatim slijedi roman Zelena kuća u kojem se osjeća utjecaj Williama Faulknera. Napisao je i kriminalistički roman Tko je ubio Palomina Montera?, zatim roman Jarčevo slavlje u kojem opisuje vlast Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici. Erotski romani su mu Posveta pomajci i Don Rigobertova bilježnica.

Veliki dio opusa Vargasa Llose pod utjecajem je njegova doživljaja peruanskog društva i njegovog osobnog iskustva kao Peruanca. S vremenom je proširio krug tema, te se bavi i problemima drugih dijelova svijeta. Veliki preokret u njegovoj karijeri bio je i pomak u stilu i približavanje literanoj moderni i postmoderni.

>> Helmut Kohl najveći kandidat za Nobelovu nagradu za mir

Kao i veliki broj drugih latino-američkih autora, Vargas Llosa je bio politički aktivan tijekom svoje karijere, a postepeno je s ljevice prešao u desnicu. Iako je inicijalno podržavo kubansku vladu Fidela Castra, kasnije je njome bio razočaran.

Varga Llosa je 1990. godine bio kandidat za predsjednika Perua, koalicije desnog centra Frente Democratico, a danas uglavnom podržava umjereno konzervativne kandidate.

Bio je dobar prijatelj s još jednim velikanom latino-američke književnosti Gabrielom Garciom Marquezom, ali je njihovo prijateljstvo prekinuto. Vargas Llosa se ženio se dva puta, ima troje djece, a danas živi u Madridu, te je 1993. prihvatio španjolsko državljanstvo. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene