Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenija nezadovoljna

'Hrvati nam ometaju izlaz na otvoreno more'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši šef diplomacije Rupel rekako je kako je Slovenija prije bila uzor novim članicama, a danas se čini da je Europskoj uniji zanimljivija Hrvatska.

Slovenija je vanjskopolitički nazadovala od ulaska u Europsku uniju te su je pretekle države na koje je nekad gledala 's visoka', kazao je bivši šef diplomacije Dimitrij Rupel i ocijenio da njegovoj zemlji zbog njezine vlastite gluposti Hrvatska ometa izlaz na otvoreno more.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Analiza Ivane Petrović Srbija politički mobingira Hrvatsku: "Ovo je predstava, šira rusko-srpska igranka" Ivica Dačić - 1 Diplomati, špijuni, politka Srbija uzvratila Hrvatskoj: "Tražimo da nam dostavite dokaze"

'Slovenija je bila uzor novim članicama i državama nastalima nakon raspada Jugoslavije. Vodili smo OESS i EU, a danas se čini da je Europskoj uniji zanimljivija Hrvatska. Moji nasljednici nisu se bavili strateškim izazovima, pa je takva politika zemlju dovela u slijepu ulicu, što se dobro vidjelo iz stajališta vlade prema ukrajinskoj krizi', rekao je Rupel u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA).

Kotromanović: Hrvatska i Slovenija imaju sjajne odnose

Sloveniju su pretekle sve države u srednjoj Europi koje su nisu poput nje bavile ideološkim borbama i bile 'neprijateljski' nastrojene prema stranim investicijama, rekao je bivši šef diplomacije.

'Sada i dalje želimo soliti pamet nekadašnjim bratskim narodima, ali naši bi partneri trebale biti zemlje Sredozemlja i Srednje Europe koje bismo mogli povezivati', rekao je Rupel.

Prvih 10 godina u EU

Povod za razgovor za STA jest 10-godišnjica članstva Slovenije u Europskoj uniji. Slovenija je u EU primljena 1. svibnja 2004., u najvećem valu proširenja koje je obuhvatilo 10 država, većinom zemalja istočne i srednje Europe iz nekadašnjeg komunističkog bloka.

'Slovenija je i sredozemna i srednjoeuropska država. Da bi uspješno djelovala, treba joj neometani kontakt s otvorenim morem, pri čemu nas zbog vlastite gluposti ometaju Hrvati. Treba nam i dobra željeznička veza Kopra s Austrijom i Mađarskom, ali nas Talijani pretječu u gradnji prometne infrastrukture', kazao je Rupel.

Karl Erjavec: Nadležnost hrvatskih sudova za Ljubljansku banku neprihvatljiva

Unatoč tome, ocijenio je da bi pozicija Slovenije danas bila lošija da nije postala članicom EU.

'Mnogo više od članstva u EU-u morali bismo se bojati života izvan integracije, za našu korupciju i visoke poreze EU nije kriva. Zaboravili smo, na žalost, kako smo živjeli dok nismo bili u Uniji', rekao je bivši šef slovenske diplomacije.

Rupel je član oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene