Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašne sudbine

Žene udane za džihadiste - 'Nije prestajala plakati i udarala je glavom o zid'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene koje ih vrbuju, djevojke uvjeravaju da će se baviti humanitarnim radom. Međutim, one obično postaju žene boraca.

U redovima džihadista u Siriji bore se tisuće državljana zapadnih zemalja. Međutim, na Bliski istok sve više odlaze i mlade djevojke. Često ih vrbuju starije žene putem društvenih mreža uvjeravajući ih da će se baviti humanitarnim radom. Ali obično postaju žene boraca.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Podjela humanitarne pomoći (Arhiva: AFP) UN znao još od 2015. Humanitarni radnici seksualno zlostavljali i Sirijke

Ispovijesti žena koje su pobjegle i obitelji onih koje to ne žele učiniti su potresne. Neke mlade žene su imale sreće i pobjegle su iz pakla Islamske države.

VIDEO 27-godišnja Hrvatica među đžihadistima u Siriji

'Rekao mi je - Promijenit ću ti ime, tako da te majka ne može prepoznati. Postat ćeš muslimanka i onda ću se oženiti tobom. Odbila sam postati muslimanka i zbog toga sam pobjegla', ispovijest je 15-godišnje djevojčice.

Ova mlada žena je uspjela spasiti sebe i 20-mjesečnog sinčića .

'Vidjela sam puno ubojstava, ubojstava Jazida, ali ubijanje nije bila najteža stvar za mene. Čak i kad su mog supruga, šogora i svekra odveli na odstrel - bilo mi je teško. Ali to što sam se morala udati za džihadista. To mi je bilo najteže', kaže Amsha Ali.

'Popularno je biti u koaliciji koja je poduzela nešto'

A sve više djevojčica i mladih žena iz europskih zemalja biva na prevaru odvedeno na Bliski istok. 15-godišnja Nora je nestala 23. siječnja iz škole u Avignonu. Nikad se više nije vratila. Brat ju je uspio pronaći. Rekla mu je da se želi vratiti kući. No, kad je otišao po nju u Siriju, predomislila se. Uvjeren je - zbog straha.

'Nije prestajala plakati i udarala je glavom o zid', kaže Norin brat Foad El-Bahty.

Foad je poslije saznao da bi se njegova sestra, po izlasku iz kuće, svakodnevno iz mladenačke odjeće presvlačila u nikab. Imala je i drugi mobitel.

Na području IS-a i pet hrvatskih državljanki

Na isti je način nestala i Sara, djevojčica iz jednog francuskog gradića. U Siriju je namamljena putem interneta. Roditelji su očajni.

'Ne znam koliko dugo je indoktrinirana. Ali je provodila jako puno vremena na internetu. Najgore je što stalno razmišljamo o tome je li dobro. Možda pati, možda je tuku, a možda žali i želi se vratiti kući', kaže njezina majka Severine Mehenni,

Nadzorne kamere su je snimile u trenutku odlaska. Imala je veo na glavi. Nakon odlaska je nazvala kući i rekla da je dobro te da je udana za 25-godišnjeg Tunižanina.

'Učinit ću sve da svoju kćer vratim kući', očajna je Sarina majka.

Na području Islamske države je i 5 hrvatskih državljanki. Nisu borci nego supruge džihadista.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene