Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U bolnici je

Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Napad Irana na Izrael
Napad Irana na Izrael Foto: Afp
Sedmogodišnja djevojčica iz beduinske zajednice na jugu zadobila je ozljedu glave kada su šrapneli presretnute balističke rakete pali izravno na njezin dom.

Jedina osoba u Izraelu koja je nastradala u iranskom napadu u noći na nedjelju, sedmogodišnja djevojčica, i dalje je u životnoj opasnosti dan nakon napada te se nalazi u medicinskom centru Soroka u Beershebi.

Iz bolnice su objavili da je neimenovana djevojčica operirana zbog ozbiljne rane na glavi i sada se nalazi na pedijatrijskoj jedinici intenzivne njege. Djevojčica je ozlijeđena kada su šrapneli presretnutog balističkog projektila pali izravno na obiteljsku kuću u beduinskom gradu u blizini Arada u južnoj regiji Negev, piše Times of Israel.

Pročitajte i ovo Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran"

"Palo je na nas u kući oko 2 sata ujutro. Spavala je u kući i odmah smo je odvezli u bolnicu Soroka", rekao je otac djevojčice Mohammed.

Služba hitne pomoći Magen David Adom izvijestila je da je susrela automobil u kojem je bilo dijete, prebacila je u vozilo hitne pomoći i počela je liječiti na putu do bolnice.

Soroka je rekao da je još osam ljudi dovezeno s lakšim ozljedama, od kojih su neki, poput djevojčice, bili pogođeni gelerima. Ostali su ozlijeđeni dok su trčali u zaštićena područja, a troje ima akutnu tjeskobu.

Magen David Adom rekao je da su njegovi hitni medicinski tehničari i bolničari bili poslani tijekom napada na različite lokacije diljem zemlje i da su se pobrinuli za 31 žrtvu, od kojih su svi patili od simptoma tjeskobe ili ozljeda nastalih dok su tražili sklonište.

Pročitajte i ovo Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Prema glasnogovorniku Izraelskih obrambenih snaga kontraadmiralu Danielu Hagariju, protuzračna obrana presrela je 99 posto od 170 dronova, 30 krstarećih projektila i 120 balističkih projektila lansiranih na Izrael.

Nepriznata beduinska sela u Negevu uglavnom nemaju skloništa za rakete. Kada skloništa postoje, to su betonske strukture koje su donirale i podigle volonterske i organizacije civilnog društva.

Od uspostave Izraela 1948., vlasti su nastojale preseliti svoje većinom stočarske beduinske građane u sedam priznatih gradova u pokušaju da ih urbaniziraju. Ali mnogi beduini inzistiraju na svom pravu da ostanu gdje jesu, a njih oko 120.000 od ukupne beduinske populacije u Negevu koja broji 300.000 ljudi, živi u desecima nepriznatih sela raštrkanih diljem pustinjske regije.

Iako nije navedeno ime i točna lokacija naselja teško ozlijeđene djevojčice, čini se da se radilo o nepoznatom selu.

Od početka rata aktivisti su se obvezali osigurati 200 skloništa za rakete, no procjenjuje se da ih ukupno nedostaje 11.000.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene