Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predala se fotoaparatu

Djevojčica čija je fotografija ganula svijet sada je u novoj opasnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djevojčica koja je kameru zamijenila za oružje i digla ruke u znak predaje, s obitelji se preselila blizu grada Idlib koji je tijekom vikenda pao u ruke sirijske podružnice Al Kaide.

Djevojčica koja je slomila srca milijuna ljudi diljem svijeta zbog fotografije na kojoj je dignula ruke u znak predaje pred fotoaparatom kojeg je zamijenila za oružje, u rukama je Al Kaide, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Danka Ilić obitelj gaji nadu Dankin otac u suzama: "Ta dvojica učinila su nešto s mojom mezimicom" Slika nije dostupna La vita è bella Video zbog kojeg ćete pustiti suzu: Djevojčica koju je otac učio da se smije dok oko njih padaju bombe sada je na sigurnom

Četverogodišnju Hudeu je krajem prošle godine fotografirao Osman Sagirli i izbjegličkom kampu Atmeh, samo 10 kilometara od granice s Turskom. Ona, njezina majka i još troje djece živjeli su u sirijskom kampu nakon što je njezin otac ubijen u pokolju u Hami 2012. godine.

No, prije dva tjedna obitelj je donijela sudbonosnu odluku o preseljenju na jug, prema gradu Idlib. Tijekom vikenda pali su u ruke sirijske podržnice Al Kaide.

Obitelj je u opasnosti da postanu žrtve bitke između režima i pobunjenika.

Fotografija koju će zapamtiti cijeli svijet - Pogledajte u oči ovom djetetu

Pobunjenici Nusre u Idlibu planiraju nametnuti šerijatski zakon. Riječ je o grupi koju prati reputacija nasilnika čije se strahote mogu usporediti samo s onima koje se viđaju na prostoru koji kontrolira Islamska država.

Zabrinjavajuće je da skupina, koja je prošli mjesec još jednom iskazala vjernost Al Kaidi, želi stvoriti vlastitu 'islamsku državu'. Skupina je poznata po korištenju bombaša samoubojica za ostvarenje ciljeva, a posljednih godina preuzimala je odgovornost za masovna pogubljenja, ubojstva novinara te svećenika.

Otkad su preuzeli kontrolu nad Idlibom pojavila su se izvješća o pogubljenju dvojice kršćana, dok je iz Vatikana, koji se poziva na lokalne izvore, stigla vijest kako su džihadisti oteli grčkog pravoslavnog svećenika.

Jednako zastrašujući život

Za dijete poput Hudee, koja je očito već istraumatizirana ratom, život pod strogim šerijatskim zakonom vjerojatno će biti jednako zastrašujući.

Ni život u sirjiskom režimo za nju nije bio ništa bolji. Iza masakra u kojem je ubijen njezin otac navodno stoje Assadovi borci. Provladini borci su taj dan ubili 55 ljudi.

Nakon pokolja obitelj je pobjegla u logor blizini granice s Turskom. Iako su bili blizu sigurnosti Turske nikad nisu uspjeli prijeći granicu.

'Neuspjeh bi doveo do opasne i zastrašujuće humanitarne katastrofe'

Umjesto toga, iz nepoznatih razloga napustili su kamp. Izvor unutar kampa rekao je da Daily Mail da dijete više nije u logoru, te da je obitelj pobjegla u jedno selo u Idlibu prije dva tjedna.

Gdje god da su otišli, to znači da je obitelj zarobljena između tri nasilne strane - od kojih nijedna nije spremna zaustaviti se dok druge ne izrbiše s lica zemlje.

Također, živjeti na području koje je nedavno osvojila jedna strana ne jamči opstanak ili mir. Stručnjaci su sigurni da Damask neće odustati bez borbe, te da će Assad vjerojatno bombardirati Idlib.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene