Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Direktor IAEA: 'Potpuno zabranite nuklearno oružje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mohamed ElBaradei, direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) pozvao je u četvrtak u svom govoru na međunarodnoj konferenciji u Luksemburgu, na potpunu zabranu nuklearnog oružja u svijetu.

Na konferenciji posvećenoj sprečavanju nuklearnih katastrofa, ElBaradei je rekao kako bi međunarodna zajednica i sve vlade svijeta trebale stvoriti novi poredak kolektivne sigurnosti koji bi zabranio sve vrste nuklearnog oružja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrdi šef IAEA-a Iran do nedavno spremao nuklearno naoružanje za rat? Slika nije dostupna Rusija, Kina i EU odbili poziv Diplomati posjetili iranska nuklearna postrojenja

Potezi mnogih nuklearnih država da prošire i moderniziraju svoje nuklearne arsenale generira sve veći cinizam među mnogim ne-nuklearnim državama, upozorio je direktor IAEA istaknuvši kako će izgledi za napredak u sprečavanju nuklearnih katastrofa ostati slabi, ako međunarodna zajednica ne počne rad na novom globalnom sigurnosnom
režimu.

"Tješenje, po mom mišljenju, leži u stvaranju okruženja u kojem će nuklearno oružje biti globalno zabranjeno i moralno sankcionirano, a njihova se beskorisnost javno demaskira", rekao je ElBaradei.

Šef IAEA pozvao je vlade na svijetu da osiguraju postojeće zalihe nuklearnog oružja i pooštre kontrole nad transferom i proizvodnjom nuklearnog materijala. 

Također se snažno zauzeo za to da se IAEA daju jače ovlasti za verificiranje nacionalnih nuklearnih programa i naglasio kako zemlje svijeta moraju razviti učinkovitiji pristup za
tretman prijetnji proliferacije.

ElBaradei je dodao kako se proizvodnja nuklearnog materijala treba staviti pod multinacionalnu kontrolu i da nijedna zemlja ne smije imati ekskluzivnu sposobnost proizvodnje materijala za nuklearno oružje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene