Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Diplomatski skandal između SAD i Srbije zbog bijega nasilnog košarkaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijeg iz SAD-a Miladina Kovačevića, rabijatnog košarkaša sveučilišta Binghampton optuženog za teško premlaćivanje kolege studenta, ostvaren uz navodnu pomoć konzulata Srbije u New Yorku, prerastao je u skandal u koji je uključen State Department, FBI i Ministarstvo pravosuđa, te senator Charles Schumer, izviješćuje američki tisak.

State Department je otvorio istragu, a FBI je raspisao međunarodnu tjeralicu za 20-godišnjim Kovačevićem, koji je optužen da je 4. svibnja u baru napao i teško ozlijedio studenta Bryana Steinhauera (22) iz Brooklyna, koji je još uvijek u komi, izvijestio je New York Daily News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Beograd: Košarkaš Kovačević neće dobrovoljno u SAD Slika nije dostupna State Department: Miladina Kovačevića smatramo bjeguncem

Kovačević je uhićen i određena mu je jamčevina od 100.000 dolara. Iz zatvora je pušten 6. lipnja, nakon što je predao putovnicu, a srpski vicekonzul Igor Milošević platio jamčevinu - 20.000 u gotovini i 80.000 dolara bankovnim nalogom, objavio je lokalni list Press & Sun-Bulletin iz države New York, koji je pribavio račun o plaćanju jamčevine.

Kovačević - kojem prijeti kazna do 25 godina zatvora ako bude proglašen krivim - 10. lipnja je, uz korištenje privremene putovnice koju mu je navodno izdao Generalni konzulat Srbije u New Yorku, napustio SAD, izvijestio je Daily News, napominjući da u srpskom konzulatu nisu htjeli komentirati slučaj.

Tužitelje koji su 10. lipnja kontaktirali carinike na kanadskoj granici, strahujući od bijega Kovačevića, Carinska služba SAD-a je izvijestila da je on tog dana napustio SAD letom Lufthanse iz zračne luke Newark za Frankfurt.

Srbijanski tisak izvijestio je u srijedu da je Kovačević viđen u Novom Sadu i obližnjem rodnom mjestu Kula.

Senator iz New Yorka Charles Schumer pozvao je američku vladu da osigura izručenje Kovačevića, koji je pobjegao iz SAD-a uz pomoć svoje zemlje, izvijestio je list The New York Post.

Schumer je zatražio od ministra pravosuđa Michaela Mukaseya da se angažira u slučaju.

"Obitelj Steinhauer dovoljno je patila. Mi imamo ugovor o izručenju sa Srbijom, osumnjičeni je neprimjereno pobjegao i federalne pravosudne vlasti moraju se angažirati i učiniti sve što je u njihovoj moći da se čim prije zadovolji pravda prema obitelji Steinhauer", naveo je Schumer u pismu Mukaseyu.

Od američke vlade je zatražio da "odredi za prioritet dovođenje Kovačevića natrag na američko tlo, kako bi mu se što prije sudilo".

Schumer je zatražio od State Departmenta da provede istragu o ulozi srbijanskog konzulata u bijegu Kovačevića. "To je gnjusan zločin koji je potresao sveučilište i uništio jednu obitelj iz države New York. Ako postoji trula jabuka u konzulatu Srbije, mi moramo pronaći tko je ta osoba i osigurati da se to ponovno ne dogodi", naveo je Schumer u pismu State Departmentu.

Steinhauerovo stradanje počelo je u ranih jutarnjim satima 4. svibnja kada je ušao u svađu s trojicom muškaraca, među kojima je bio i Kovačević, u popularnom baru blizu fakulteta u Binghamptonu.

"Kovačević ga je strašno pretukao", rekao je policijski kapetan u Binghamptonu Alex Minor, dodajući da je imao frakturu lubanje, slomljenu vilicu i očne duplje. "Udarali su ga nogama dok je bio na podu, odguravši ga osam metara", dodao je Minor.

Kovačević i njegovi suučesnici Edin Džubur (24) i Santel Softić (21), pobjegli su nakon incidenta, a uhićeni su idućeg dana, navodi list.

Incident u kojem je Kovačević, visok 210 cm i težak 127 kg, gotovo ubio dvostruko lakšeg Steinhauera (61 kg), nije iznenadio njegove kolege, koji ga opisuju kao razbijača koji bi tukao ljude za malu provokaciju. "On je nasilan čovjek", rekao je jedan njegov kolega iz košarkaške momčadi za Daily News. Kovačević je izbačen iz momčadi jer je pretukao novaka iz srednje škole.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene