441521
441521
441521
441521
441521

BURZE I DALJE U KRIZI, BANKE SELE UREDE IZ LONDONA 'Britanci će se morati zadužiti'

  • , 27.06.2016., 12:52
  • Autor:
  • komentara

Procjenjuje se kako je u ovim trenucima ugroženo oko 70.000 radnih mjesta u bankarskom sektoru u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 
 
 
 
Svaka vijest se u bankarskim institucijama napeto čeka (Foto: Getty)
Svaka vijest se u bankarskim institucijama napeto čeka (Foto: Getty)

Dionice Ujedinjenog Kraljevstva ostaju vrlo nestabilne dok funta, nakon što je u petak doživjela rekordan pad, i dalje nastavlja padati u odnosu na američki dolar.

FTSE 100 indeks (burzovni indeks na londonskoj burzi vrijednosnih papira) pao je za 0,4 posto tijekom jutarnje razmjene na burzama. Istina, pad nije dosegao razinu koje su se mnogi pribojavali, no posljedice su vrlo očite i vrlo ozbiljne.

Pad funte najviše je pogodio, logično, financijski i bankarski sektor, tako je primjerice Royal Bank of Scotland pala za gotovo 9 posto. Netom prije jutrošnjeg otvaranja londonske burze iz britanske vlade poručeno je kako je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno suočiti se s budućnošću s jedne snažne pozicije te da nema potrebe raditi hitan proračun.

A budućnost o kojoj govore je i dalje neizvjesna. I na ostalim europskim burzama cijene dionica nastavile su kliziti, nakon oštrog pada u petak, jer su ulagači nesigurni zbog mogućih posljedica odluke Britanaca o napuštanju Europske unije.

Posljedično, nastavila je rasti cijena zlata koja uvijek raste u ovakvim nestabilnim situacijama.

Šefica MMF-a, Christine Lagarde, još je ranije zaključila kako je odluka o Brexitu uhvatila svjetska tržišta nespremna, no poručuje kako nema panike te da je sve pod kontrolom. S japanskih burzi također poručuju kako se neće dogoditi pad dionica istovjetan onom umalo katastrofičnom 2008. koji je uslijedio nakon kolapsa Lehman Brothersa.

Dioničari će svakako narednih mjeseci posnu pažnju obraćati na Ujedinjeno Kraljevstvo. 'Očekujemo dodatan pad funte od 10 posto u odnosu na dolaru u dolazećim mjesecima budući da su podaci potvrdili jedno gospodarsko usporavanje i očito je da će se dogoditi određene promjene u monetarnim politikama', rekao je Jeremy Cook, glavni ekonomist za organizaciju World First.

Cook je naglasio i kako će se Ujedinjeno Kraljevstvo zbog fiskalnog deficita morati početi zaduživati ne bi li moglo nastaviti s poslovanjem diljem svijeta.

U ovim trenucima, u opasnosti je, procjenjuje se, oko 70.000 poslova u bankarskom sektoru. Naime, banke sve masovnije najavljuju povlačenje ureda iz Londona, inače središta bankarske industrije. Među prvima, preseljenje ureda najavio je HSBC koji planira oko 1000 radnih mjesta preseliti u Pariz.

I velike američke banke poput JPMorgan Chase, Morgan Sachs, Bank of America, Citigroup i Morgan Stanley koje u Ujedinjenom Kraljevstvu zapošljavaju na desetke tisuća ljudi, upozoravaju kako će, napusti li UK jedinstveno europsko tržište, morati naći nove lokacije poput Dublina, Pariza ili Frankfurta.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se