Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nećemo žrtvovati svoja načela da bi Hrvatska ušla u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija kao predsjedajuća zemlja Europske unije ne koristi položaj da bi nametnula Hrvatskoj rješenje za sporna granična pitanja, ustvrdio je za bečki Die Presse državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Janez Lenarčič.

Die Presse je objavio reportažu o Sloveniji pod naslovom 'Slovenija dobar domaćin Europskoj uniji, ali slab gospodar' u kojoj uz ocjene više sugovornika, diplomata i novinara navodi kako se 'eksperiment' s predsjedanjem nove članice EU-u pokazao 'uspješnim', ali da Slovenija, kojoj se u organizacijskom smislu na predsjedanju nema što zamjeriti, 'u političkom smislu nema što ponuditi'.

Pročitajte i ovo Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom Slika nije dostupna Mimica: 'Slovenija zloupotrebljava položaj presjedateljice EU'

Na konstataciju da će Slovenci možda nešto više utjecaja pokazati prilikom ulaska Hrvatske u EU i to možda iskoristiti da riješe neriješena granična pitanja sa Slovenijom, Lenarčič je odgovorio niječno.

'Ne. Još 2001. s Hrvatima smo postigli sporazum i ne dopuštamo da ga krše. Svoja načela nećemo žrtvovati samo zato da bi Hrvatska mogla ući u EU', rekao je Lenarčič.

Kolumnist tjednika 'Mladina' Bernard Nežmah za Die Presse je izjavio kako je u Sloveniji uvriježeno i mišljenje da Slovenci nikad nisu nagrađeni za svoj trud i sposobnosti.

'Još u staroj Austriji vrijedili smo za dobre i uzorne vojnike koji se nikad ne uspijevaju probiti do viših i uglednih položaja. I sad smo u sličnoj situaciji', opisuje za Die Presse slovensko predsjedanje Europskom unijom Dejan Steinbuch, glavni urednik slovenskog lista 'Žurnal'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene