Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera prisluškivanje

Deutsche Telekom želi zaseban njemački internet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka telekomunikacijska tvrtka Deutsche Telekom je, u trenutku dok se množe diplomatski sporovi između SAD-a i Europe zbog navoda o špijuniranju, izrazila želju da njemačke telekomunikacijske tvrtke ostvare suradnju u zaštiti lokalnog prometa na internetu od stranih obavještajnih službi.

Tek pokrenuta inicijativa, koja je na težini dobila nakon što je Njemačka u srijedu objavila da ima dokaze da je prislušivan mobitel kancelarke Angele Merkel, morat će proći složen put ako želi biti nešto više od pukog marketinškog trika.

Ona neće funkcionirati kada će Nijemci 'surfati' po stranicama čiji su serveri u inozemstvu, poput društvene mreže Facebook ili pretraživača Googlea, po izjavama stručnjaka za telekomunikacije i internet.

Deutsche Telekom će također teško okupiti konkurentske tvrtke zbog mogućeg straha od dijeljenja informacija.

Temeljno je, međutim, da je inicijativa u suprotnosti s načinom funkcioniranja interneta u kojem globalni promet ide s mreže na mrežu bez obzira na državne granice.

Ako će se više zemlja ograđivati do ostatka mreže to bi moglo dovesti do 'balkanizacije' interneta i potkopati otvorenost i učinkovitost koji su internet učinili izvorom gospodarskog rasta, ocijenio je Dan Kaminsky, stručnjak za sigurnost na internetu iz SAD-a.

Pročitajte i ovo Kiriakos Micotakis SNAŽAN UDARAC VLADI Špijunski skandal potresa državu na jugu Europe, pljušte ostavke: "Prije nekoliko dana obaviješten sam..." Slika nije dostupna procurila snimka razgovora Državna tužiteljica BiH: "Znam da me godinama nezakonito prate i nadziru. Nije mi to ništa novo"

>>Svi ŠPIJUNIRAJU sve: 'Nije Amerika jedina koja prisluškuje!'

Nadzor prometa na internetu obično se provodi u zemljama poput Kine i Irana gdje vlade nastoje ograničiti sadržaje kojima mogu pristupati njihovi građani postavljanjem firewalla i blokiranjem Facebooka i Twittera.

'Međunarodno je bez presedana da internetski promet neke razvijene zemlje zaobilazi server druge zemlje', rekao je Torsten Gerpott, profesor na sveučilištu Duisburg-Essen.

'Inicijativa Deutsche Telekoma je pohvalna, ali je i potez u s područja odnosa s javnošću'.

Deutsche Telekom, koji je 32 posto u vlasništvu vlade, za svoj je projekt dobio podršku regulatornih tijela u sektoru telekomunikacija zbog mogućnosti davanja više opcija potrošačima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene