Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve se istražuje

Nema nade za pronalazak preživjelih nakon stravične nesreće: Iz potopljenog automobila izvučena dva tijela

Aktualno Galerija Pogled na srušeni most i brod Pogled na srušeni most i brod Foto: Afp Srušio se most u Baltimoreu - 7 Srušio se most u Baltimoreu - 7 Foto: Afp Srušio se most u Baltimoreu - 6 Srušio se most u Baltimoreu - 6 Foto: Afp Srušio se most u Baltimoreu - 4 Srušio se most u Baltimoreu - 4 Foto: Afp +0 Srušio se most u Baltimoreu - 1 Galerija 1/5 >>
Kad je posada ogromnog kontejnerskog broda od 289 metara shvatila što se događa, već je bilo prekasno. Plovilo koje je bilo na samom početku 27-dnevnog putovanja od luke Baltimore do Šri Lanke potpuno je izgubilo pogon nakon što je isplovilo iz luke i jurilo je prema kultnom gradskom mostu Francis Scott Key.

Nema nade da će se pronaći živi nestali nakon strašne nesreće u kojoj je srušen most u Baltimoreu nakon što je u njega udario teretni brod. Među nestalima su uglavnom konstrukcijski radnici koji su tijekom noći, kad je smanjen promet, popravljali nedostatke. 

Dva tijela izvučena su iz potopljenog radnog vozila u srijedu navečer, dok ronioci tragaju za još četvero ljudi koji se smatraju mrtvima, piše BBC.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić na konferenciji za novinare - 5 Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić dao intervju, komentirao i izbore u Hrvatskoj: "Ja mogu glasati"

Bila je sredina noći i posada na brodu našla se u potpunom mraku kada su se svjetla na brodu iznenada ugasila.

Plovilo je bilo "mrtvo". Nije bilo elektronike i, što je najvažnije, snage motora. Bili su zalutali, ali posuda je bila nemoćna zaustaviti ono što se događalo. Oglasilo se više alarma dok je posada provodila neuspješne testove u očajničkom pokušaju da riješi problem.

Kapetan na brodu mahnito je izdavao naredbe govoreći posadi da kormilo snažno usmjeri lijevo i baci sidro. Iako se vjeruje da se uključio generator za hitne slučajeve, brod nikada nije ponovno počeo koristiti svoje motore. Posada više nije imala izbora, nešto prije 1:30 po lokalnom vremenu izdali su poziv upozoravajući vlasti da je sudar neizbježan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Japanu Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Farmaceutski div povukao ih iz prodaje, sve se istražuje

"Približava se brod koji je izgubio upravljanje", uzviknuo je službenik iz merilendske transportne uprave.

Guverner Marylanda Wes Moore kasnije je pozdravio posadu kao heroje i rekao da je njihova brza reakcija spasila živote jer su vlasti uspjele zaustaviti protok vozila prema mostu u dvije minute između poziva i sudara.

To, međutim, nije zaustavilo ono što se dogodilo kada je brod udario u betonski stup na mostu dugom 2,4 kilometra, koji se brzo srušio, dio po dio, u tamne, hladne vode rijeke Patapsco.

Pročitajte i ovo Nenad Periš i nestala djevojčica velika potraga u Boru Otac Mateja Periša poslao dirljivu poruku obitelji nestale djevojčice

U trenutku udara na mostu se nalazio dio građevinske ekipe koja je popravljala most. Šest osoba, za koje se vjeruje da su članovi ekipe koja je radila na mostu, nestalo je te se smatra poginulima nakon urušavanja mosta Francis Scott Keya u Baltimoreu u koji je udario kontejnerski brod u utorak, piše BBC.

Dužnosnici američke Obalne straže i merilendska policija kazali su da je šansa da su nestali preživjeli izrazito malena zbog niske temperature vode i vremena koje je prošlo od nesreće. Lokalni mediji izvijestili su da je riječ o šest radnika koji su državljani Meksika, Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika afera Golemi incident u Europolu, nestali izuzetno povjerljivi dokumenti iz sefa: Pogledajte kakve detalje sadrže i gdje je dio njih pronađen

Pročitajte i ovo Ilustracija pravomoćna presuda Bratić Ivana Turudića po četvrti put uspio odgoditi odlazak u zatvor

Dramatično uništenje mosta, koji je otvoren prije 47 godina, potreslo je mnoge u gradu, uključujući guvernera Moorea.

"Ovo je mjesto koje je uobičajena ruta za 30.000 stanovnika Marylanda svaki dan. Šokantno je bilo čuti – Key Bridge se srušio. To je srceparajuće", rekao je Moore na konferenciji za novinare u utorak.

Što je točno dovelo problema na brodu, ostaje nejasno.

Jennifer Homendy, predsjednica Nacionalnog odbora za sigurnost prometa, rekla je da će istražitelji sada pokušati ispitati podatke sa snimača podataka o putovanju.

"To je kritični dio naše istrage", rekla je.

Kad je sunce izlazilo iznad Baltimorea u utorak ujutro, stanovnici u blizini mosta šokirali su se prizorom koji su ugledali.

"Osjetio sam. Cijela se kuća zatresla", rekao je za BBC John Flansburg, koji živi blizu vode.

Govoreći u Bijeloj kući u utorak, američki predsjednik Joe Biden, koji je rekao da je putovao preko mosta mnogo, mnogo puta, obećao je da će pomaknuti nebo i zemlju kako bi ponovno otvorio most.

"Potrošit ćemo sva federalna sredstva koja su im potrebna da odgovorimo na ovu hitnu situaciju", rekao je. Biden je dodao da 15.000 američkih radnih mjesta ovisi o toj luci.

Isti je brod sudjelovao u nesreći u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine, kada je udario u obalu dok je pokušavao izići iz kontejnerskog terminala Sjevernog mora. Inspekcija broda iz 2016. provedena u Antwerpenu otkrila je da ima konstrukcijski problem koji je naveden kao "oštećenje trupa koje umanjuje njegovu sposobnost za plovidbu", prema podacima objavljenim na Equasisu, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

Ovo je treća ovakva havarija ove godine: prethodne dvije dogodile su se u Kini i Argentini. Sve uključuju urušavanje mosta poslije udara velikog trgovačkog broda. Što god pokazala istraga, stručnjaci upozoravaju da stara infrastruktura poput mosta u Baltimoreu nije prikladna za moderne okolnosti i mora biti nadograđena ili bolje zaštićena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene