Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanci najdepresivniji

Desetina europskih radnika uzima bolovanja zbog depresije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najteža je situacija u Njemačkoj, Danskoj te Velikoj Britaniji, u kojoj je depresija dijagnosticirana kod čak 26 posto zaposlenih.

Svaki deseti zaposlenik izostajao je s posla zbog depresije, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo sedam tisuća osoba u sedam europskih država.

Istraživanje je provelo Europsko udruženje za depresiju na području Velike Britanije, Njemačke, Italije, Danske, Turske, Španjolske i Francuske, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Je li tijekom bolovanja dopušteno otputovati? Provjerite što se smije, a što ne, kako ne biste ostali bez novca Ilustracija nove upute Znate li za novost vezanu za bolovanje? Iz HZZO-a objasnili kakva je procedura

>> Depresija nakon godišnjeg odmora: Evo kako je se riješiti!

Prema rezultatima istraživanja zaposleni u Britaniji, Njemačkoj i Danskoj imali su najveće izglede izostati s posla zbog depresije, a sveukupno kod 20 posto anketiranih barem je jednom u životu postavljena dijagnoza depresije. Najviše je depresije u Britaniji gdje je ta dijagnoza postavljena čak kod 26 posto zaposlenih a najmanje u Italiji gdje je samo 12 posto imalo dijagnozu depresije.

Od onih koji su patili od depresije najviše ih je izostajalo s posla u Njemačkoj, Danskoj i Britaniji - 58 do 61 posto, dok je najmanje izostanaka s posla u Turskoj - tek 25 posto depresivnih izostajalo bi s posla.

Prosječna epizoda depresije trajala je 36 dana no najdulje u Britaniji - prosječno 41 dan a najkraće u Italiji - 23 dana.

Svaki četvrti zaposlenik nikad ne bi ni prijavio poslodavcu da pati od depresije a svaki treći smatrao je da bi mu to ugrozilo posao.

Trećina poslodavaca kazala je kako nema uspostavljen sustav koji bi im pomogao u odnosima s depresivnim zaposlenicima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene