Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed protiv militanata

Deseci tisuća Tunižana u mimohodu nakon napada na Bardo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća Tunižana održali su u nedjelju mimohod u prijestolnici prosvjedujući protiv islamističkih militanata nekoliko sati nakon što je vlada priopćila da su njezine snage ubile devet pripadnika skupine osumnjičene za ovomjesečni smrtonosni napad na muzej Bardo u Tunisu.

U tom napadu 18. ožujka, koji je potresao zemlju i svijet, ubijen je 21 strani turist i jedna policajac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesuđeni umjetnik Incident u Muzeju umjetnosti: Zaposlenik objesio svoju sliku Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše"

Crveno-bijelo more tunižanskih zastava s polumjesecom i zvijezdom ispunilo je jednu od glavnih avenija u Tunisu gdje su se okupili i nekoliko svjetskih čelnika, među kojima francuski predsjednik Francois Hollande, talijanski premijer Matteo Renzi, palestinski predasjednik Mahmoud Abbas, pod sloganom "Svijet je Bardo".

"Pokazali smo da smo demokratski narod, Tunižani su umjereni i ovdje nema mjesta za teroriste", rekao je jedan prosvjednik. "Danas su svi s nama." Tisuće policajaca i vojnika razmještene su u prijestolnici.

Ubijen jedan od pomagača terorističkog napada na Bardo muzej

Tunis, jedna od najsekularnijih zemalja u arapskom svijetu, većinom je izbjegao nasilje u četiri godine nakon svrgnuća s vlasti autokrata Zinea El-Abidine Ben Alija. Za razliku od Libije, Jemena i Sirije, koje je zahvatio rat i kaos, usvojio je novi ustav i održao slobodne izbore.

Međutim, napad na Bardo bio je jedan od najgorih u njegovoj povijesti. Među ubijenima u napadu su japanski, poljski, španjolski i kolumbijski posjetitelji muzeja.

"Tunis je želio da Francuska bude uz njega i Francuska je na strani Tunisa... koji je sada žrtva čina mržnje", rekao je Hollande prije odlaska u Tunis.

Tunižanski premijer Habib Essid ranije je rekao novinarima da su vladine snage u južnoj regiji Gafsi ubile devet militanata, pripadnika skupine Okba Ibn Nafaa, koju se sumnjiči za napad na muzej.

"Ubili smo većinu čelnika Okba Ibn Nafaae koja je odgovorna za niz posljednjih napada", rekao je Essid. "Ovo je jasan i snažan odgovor na terorizam nakon napada na Bardo", istaknuo je.

Odgovornost za napad na Bardo preuzela je Islamska država, ali tunižanska vlada vjeruje da iza njega stoji Okba Ibn Nafaa koja ima sjedište u planinama Chaambi koje graniče s Alžirom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene