Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Deseci tisuća Španjolaca prosvjedovali protiv štednje i korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz pozive na ostavku nekoliko desetaka tisuća prosvjednika protiv štednje i korupcije preplavilo je Madrid u subotu dok Španjolsku potresaju nezaposlenost i recesija.

Prosvjedovali su nastavnici, liječnici, medicinske sestre, feministički pokreti, ekolozi krećući se prema Trgu Neptuno. Uz povike "Ostavka" većina je nosila transparente s natpisima "Ne" koji režu škare. Na drugima su pozivali premijera Mariana Rajoya na odlazak, ili su isticali "Ne" diktaturama banaka.

Sudionici prosvjeda su se žalili na proračunske rezove, korupciju i pad kvalitete zdravstvenog sustava. Jedan mladi liječnik je naglasio da zabrinjava što vlada ne obraća pozornost na prosvjede iako su se ujedinili svi i liječnici, vatrogasci i rudari.

Pročitajte i ovo Vojna vozila u luci Gaženica, ilustracija potpora španjolskoj vojsci MORH upozorio na vojni konvoj, pogledajte gdje se očekuje zastoj: "Molimo građane za strpljenje" Pedro Sánchez Donio odluku Premijer objavio hoće li podnijeti ostavku nakon teških optužbi na račun supruge: "Stanimo na kraj ovom blatu"

>> Kriza eurozone nije gotova, najgore vijesti tek stižu

Prosvjed u subotu je održan na obljetnicu pokušaja državnog udara koji je užasnuo mladu španjolsku demokraciju 23. veljače 1981. Osim u Madridu prosvjedovalo se u desetak gradova, a više tisuća ljudi se okupilo u Barceloni, Valenciji i Sevilji.

Među okupljenima u Madridu bilo je puno djelatnika zrakoplovne kompanije Iberija koja planira ukinuti 3.800 radnih mjesta. Bijes okupljenih je izazvala politika štednje koju godinu dana provodi vlada Mariana Rajoya koji nastoji namiriti 150 milijardi eura do 2014.

Do sada nedodirljivu monarhiju potresa neviđeni skandal. Zeta kralja Juana Carlosa, Inaki Urdangarina je u subotu ispitivao sudac Baleara u sklopu istrage o pronevjeri nekoliko milijuna eura državnog novca.

U petak je kraljevska kuća demantirala moguću abdikaciju kralja Juana Carlosa (75). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene