Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo suđenje

Šarić negirao krivnju: 'Ni mrava nisam zgazio. Još me samo za potres nisu optužili!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Darko Šarić, optužen za ilegalnu trgovinu više od 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Europu i pranje oko 22 milijuna eura u Srbiji, prvi put se nakon prošlotjedne predaje srbijanskom pravosuđu u ponedjeljak pojavio pred sudom u Beogradu i, niječuči krivnju, optužnicu nazvao lažima te ustvrdio kao droga nije njegova.

"Ne osjećam se krivim ni po jednoj točki optužnice. Sve to je laž", rekao je Darko Šarić, za čije prvo pojavljivanje pred sudom vlada velika pozornost medija i javnosti jer se očekuje da će otkriti svoje navodne veze s osobama iz javnog života koje su mu omogućile stjecanje milijunski vrijedne imovine i bijeg iz zemlje nakon kojega se skrivao dulje od četiri godine.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča

Šarić je pred sudom rekao kako je surađivao s mnogim utjecajnim ljudima u Srbiji, zapitavši kako to da su "oni i dalje tu gdje jesu, a ja sam ovdje".

"Optužnicu smatram lažnom, sve je to dimna zavjesa bivšeg režima da zamagli svoje lopovluke. Ovoj zemlji nisam ništa učinio, ni mrava zgazio, zato me čudi sva ova haranga. Ja sam se viđao i surađivao s utjecajnim ljudima na položajima i bogatim... Sve izgleda kao u američkim filmovima kada vam 'namjeste', ali se nadam da će se film završiti i da ću dokazati da sam nevin", rekao je Šarić.

Srpski narkobos: Imao milijarde, a živio kao pustinjak

Komentirajući optužnicu i nazivajući optužbe "smiješnim", Šarić je ocijenio kako je optužen sa sve "osim za potres" i da su mu trebala dva zatvorska čuvara da unese optužnicu u ćeliju.

"Imao bih mnogo toga za reći, ali neću odgovarati na pitanja u ovom trenutku", rekao je Šarić, dodavši da nikad neće potpisati priznanje.

Cijeli predmet, kako je ranije potvrđeno u srbijanskom državnom odvjetništvu, ima više od 95.000 stranica materijala.

Optužen za ilegalnu trgovinu kokainom i pranje novca, Šarić je pred sudom rekao i da je ranije osuđivan "zbog salame", a na pitanje što sve posjeduje od imovine odgovorio je: "Više ništa ne posjedujem", rekavši kako ga sad "uzdržava država" i pohvalio zatvorskog kuhara.

Šarić je, unatoč opomeni suda da ne govori o optužnici za pranje novca, rekao da su "sramotne priče o milijardama", optuživši za to nekadašnju srbijansku ministricu pravosuđa Snežanu Malović i bivšeg državnog tajnika u ministarstvu pravosuđa Slobodana Homena.

"Priča se o milijardama, a tužitelj nas je optužio za 22 milijuna. Pa to je sramota. Nas desetoro - 22 miliona, a priča se da imamo milijarde, kako to?! Drugarica Malović i drug Homen spominjali su te milijarde, to je sramota", rekao je Šarić.

U šest spojenih optužnica optuženo je ukupno 39 članova Šarićeve skupine, ali će pred posebni sud za organizirani zločin izići njih 14, jer ih je 15 u bijegu, devet je priznalo krivnju, a trojica su dobila status svjedoka pokajnika.

Nakon prve optužnice podignute u travnju 2010. godine, devetorica optuženih pravomoćno su osuđena na temelju sporazuma s državnim odvjetništvom na kazne od dvije godine i devet mjeeseci do deset i pol godina zatvora, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac.

U travnju prošle godine na posebnom sudu započelo je objedinjeno suđenje Šarićevoj skupini za šest optužnica zbog trgovine više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Europu.

U drugom postupku Šariću se sudi za pranje u privatizaciji oko 22 milijuna eura stečenih od trgovine drogom, a suoptuženi su gospodarstvenici i odvjetnici koji su Šariću pomogli da postane vlasnik milijunski vrijednih nekretnina.

Darko Šarić se predao srbijanskim pravosudnim vlastima u ponedjeljak 18. ožujka nakon devetomjesečnog praćenja u četiri zemlje Latinske Amerije u suradnji srbijanske tajne policije (BIA) i brojnih sigurnosnih agencija u svijetu, među kojima je srbijanska vlada posebno istaknula američku CIA.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene