Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon godine dana suđenja

Breivik je mentalno zdrav, osuđen je na 21 godinu zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Norveškoj odlučio je kazniti Andreasa Breivika, koji je ubio 77 ljudi, s 21 godinom zatvora, što je najviša moguća zatvorska kazna u toj zemlji.

'U jednoglasnoj odluci, sud osuđuje okrivljenog na 21 godinu preventivnog zatvora', rekla je sutkinja Wenche Elizabeth Arntzen tijekom presude. U zatvoru će Breivik provesti minimalno deset godina, a onda bI mogao i na slobodu, javlja Sky News.Iako je 21 godina zatvora maksimalna kazna koju propisuje norveški zakon, zakon dopušta mogućnost produljenja kazne ako se bude smatralo da i dalje predstavlja prijetnju za okolinu.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Filip Zavadlav Od Nobelove nagrade do hipija VELIKA GALERIJA Cirkusom počeo, cirkusom završio: Pogledajte u kakvom je izdanju Filip Zavadlav dočekao presudu

Breivikov odvjetnik rekao je da će se na presudu žaliti samo ako njegovog klijenta proglase mentalno neuračunjivim, u suprotnom žalbe neće biti. ‘Rekao je da se neće žaliti sada kada je proglašen ubrojivim’, rekao je Geir Lippestad, novinarima na reakciju desničarskog ekstremista na presudu. Breivik (33) je želio da ga proglase mentalno zdravim i strahovao da bi psihijatrijsko liječenje potkopalo njegovu ideologiju. Kad je u petak čuo presudu, nasmiješio se.

>> Tužitelji traže da se Breivika proglasi neuračunljivim

Ekstremni desničar Breivik u srpnju prošle godine u Norveškoj poubijao je 77 osoba. Otvorio je vatru u ljetnom kampu mladih, ubivši 69 osoba, većinom mladih, a prethodno je u blizini sjedišta vlade u Oslu detonirao bombu pri čemu je poginulo osam osoba.

Norveški tužitelji u završnoj riječi tražili su da se Anders Breivik proglasi neuračunljivim i da kaznu služi u psihijatrijskoj ustanovi, što je sutkinja odbila.

I dalje će vjerojatno biti u zatvoru Ila u predgrađu Osla. To je zatvor visoke sigurnosti koji ima i posebno krilo koje služi kao mini-bolnica.

Branitelj je propustio formalno zatražiti oslobađajuću presudu, što je izazvalo oštru reakciju Breivika. Taj je zahtjev potvrdio tek na upit sutkinje.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene