Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaključali im vrata

Dan nezavisnosti u BiH: Morali provaliti u salu parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Skupštine Kantona Sarajevo i Foruma parlamentaraca BiH-1990 bili su prisiljeni provaliti u salu parlamenta prije svečane sjednice povodom Dana nezavisnosti BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković nije dao dopuštenje za održavanje svečane sjednice povodom Dana nezavisnosti BiH, a ulazak u Parlament okupljenima je zabranilo i osiguranje. Nakon početnih problema sjednica se ipak održala u velikoj sali u kojoj je 1992. godine Skupština tadašnje Republike BiH proglasila nezavisnost, piše Dnevni avaz.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Zaključana vrata sale provalio je nekadašnji poslanik SDA Ibran Mustafić, dok su prisutni ostali u nevjerici. Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990., kazao je kako se radi o opstrukciji predstavnika iz Republike Srpske u Parlamentu BiH koji ne dozvoljavaju da se obilježi rođendan države i evociraju uspomene na dan nezavisnosti. No, problema je bilo još. Zbog nedostatka razglasa himna nije mogla biti emitirana, pa ju je intonirala bosanska grupa 'Alegro'.

Svečanoj sjednici prisustvuju član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić, premijer KS Besim Mehmedić i članovi rukovodstva Skupštine KS.

'Nezakonito obilježavaju Dan nezavisnosti'

Prema pisanju Glasa Srpske, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Radomir Pavlović ocijenio je odluku te općine da obilježe dan nezavisnosti BiH grubim kršenjem zakona Republike Srpske. Nakon što su načelnik općine i potpredsjednik Skupštine Srebrenica Osman Suljić i Zulfo Salihović najavili su da će u Srebrenici biti obilježen dan nezavisnosti, Pavlović je pozvao vlasti RS da spriječe poteze nadležnih u Srebrenici, jer se dan nezavisnosti BiH ne obilježava u RS.

'To nije prvi put da vlasti u Srebrenici, mimo zakona, obilježavaju ovaj datum. To je, u stvari, izraz nepoštovanja zakona, Ustava i institucija RS', rekla je glasnogovornica Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS Sandra Kovačević te dodala da Vlada RS i Ministarstvo nemaju mehanizme primorati vlasti u Srebrenici da poštuju važeće propise o praznicima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene