Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao ukidanje

Dačić: 'Za Srbiju je nevažna nadzirana ili nenadzirana neovisnost Kosova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je novinarima da Srbija ne priznaje ni nadziranu ni nenadziranu neovisnost Kosova te za nju nema nikakvo značenje za danas najavljeno ukidanje nadzirane neovisnosti.

Prema njegovim riječima, uvjet za priključenje Srbije Europskoj uniji je popuštanje napetosti u odnosima Beograda i Prištine i uklanjanje problema koji onemogućavaju normalan život građana.

'Srbija je spremna nastaviti dijalog, definirati sve međusobne probleme i raditi na njihovu uklanjanju', rekao je Dačić novinarima u Srpskoj akademiji nauka u pauzi skupa 'Socijalna dimenzija trgovine ljudima na Balkanu'.

>>
Srbija ne komentira nadziranu neovisnost Kosova

'Mislimo da je nužno dijalog nastaviti na političkoj razini, što znači da se nađe kompromisno prihvatljivo rješenje za obje strane. Očekujem da se u sljedećem razdoblju ti razgovori nastave, a na kojoj razini i kakvoga formata, kao i tko će biti nazočan iz međunarodne zajednice su teme o kojima će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarati na zasjedanju opće skupštine UN', rekao je Dačić.

Dačić je glede istrage o trgovini ljudskim organima na području Kosova i Albanije rekao kako već dulje vremena srpska policija ima iskaze zaštićenog svjedoka, a očekivalo se da će istraga ići brže s obzirom na značaj teme. Prema njegovim riječima, taj 'zaštićeni svjedok nije jedini i istraga je pokazala kako je istina sve što je taj svjedok rekao'.

>>
Skupština Kosova usvojila amandmane za dokončanje nadzirane neovisnosti

Na upit novinara kako komentira izjavu šefa diplomacije Kosova Envera Hodžaja da je priča o zaštićenom svjedoku namjerno plasirana da bi pokvarila prištinsku proslavu za kraj nadzirane neovisnosti, Dačić je negirao da je riječ o namjernom opstruiranju. 'Ne bih rekao da je ta proslava u potpunosti za oduševljenje. Oni su prihvatili da EULEX i dalje bude nazočan i to izvan roka koji je u početku najavljivan do 2014. godine' kazao je Dačić.

Kosovo će u ponedjeljak svečano obilježiti stjecanje pune suverenosti nakon što Međunarodna upravljačka skupina u Prištini objavi tijekom dana odluku o svom raspuštanju i prestanku nadzirane neovisnosti Kosova, četiri i pol godine nakon proglašenja neovisnosti o Srbiji. (Hina)

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene