Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cvate trgovina bijelim robljem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovina 'bijelim robljem' u selima oko makedonskog grada Tetova, unatoč redovitim policijskim kontrolama, i dalje buja, pa je tako zadnja dva mjeseca otkriveno više od stotinu djevojaka iz jugoistočne Europe, a samo proteklog tjedna njih 33, od kojih desetak iz Makedonije.

U dva ugostiteljska objekta u tetovskom selu Pirot policija je u
nedjelju otkrila i privela osam djevojaka iz Makedonije, koje su ilegalno radile kao konobarice ili plesačice, a istraga će pokazati jesu li bile prisiljene na prostituciju i radi li se o žrtvama organizirane trgovine ljudima, priopćeno je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najavili štrajk Skandal u Makedoniji: Bivši ministar gospodarstva i njegovi pomagači upali u nadzorni toranj i napali kontrolore leta Slika nije dostupna Nehumani uvjeti FOTO Norveški zatvor ili makedonski studentski dom - gdje biste radije živjeli?

Dva dana ranije u lokalima druga dva tetovska sela otkriveno je 25 djevojaka iz Albanije, Bugarske i Srbije. Sve su privedene i smještene u tranzitni centar u Skoplju. U međuvremenu djevojke su dale iskaz pred istražnim sucem i zatim su predane graničnim organima njihovih zemalja.

Vlasnici ugostiteljskih objekata privedeni su u policiju i o iskazima djevojaka ovisi hoće li biti optuženi samo za nelegalno korištenje radne snage ili i za trgovinu ljudima, izvješćuje MUP.

Kako je izjavio glasnogovornik MUP-a Goran Pavlovski, djevojke se najčešće ne usuđuju priznati da su prisiljavane na prostituciju, iako policija ima takva saznanja, kao i saznanja o preprodaji djevojaka među vlasnicima lokala.

U protekla dva mjeseca policija je otkrila više od stotinu djevojaka uglavnom iz susjednih zemalja, kao i iz Rumunjske i Moldavije, koje ilegalno rade u lokalima u zapadnoj Makedoniji.

Neki su slučajevi već procesuirani, ali zbog oskudnih dokaza i blagih kazni, obično novčanih, vlasnici lokala ne prezaju od ponovnog trgovanja mladim djevojkama, koje, prema njihovim iskazima, kreću u svijet privučene obećanjima o dobrom poslu i zaradi u Grčkoj ili Italiji, da bi završile u rukama makroa.

Njihova bešćutnost naročito se pokazala u slučaju 16-ogodišnje Makedonke s djelomičnim smetnjama u razvoju, koja je bila oteta i iskorištavana nekoliko mjeseci, dok je policija nije otkrila i vratila roditeljima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene