Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA GRANICI S HRVATSKOM

Na mjestu bivšeg koncentracijskog logora gradi se resort za bogate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otok kružnog oblika, smješten u neposrednoj blizini granice Crne Gore s Hrvatskom, poznat je i kao Lastavica, a nalazi se na ulazu u Bokokotorski zaljev.

Vlada Crne Gore dala je zeleno svjetlo da se na mjestu nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora na otoku Mamula, u blizini granice s Hrvatskom, izgradi luksuzni turistički resort s noćnim klubovima, spa centrom i restoranima.

Pročitajte i ovo Potres u Crnoj Gori Jačine 4,7 stupnja Novi potres zatresao Crnu Goru, osjetio se i u Hrvatskoj i BiH: "Baš je jako zatreslo, trajalo je desetak sekundi" Potres u Crnoj Gori Kao i sredinom ožujka Novi snažan potres u Crnoj Gori: "Dubrovnik je kratko zadrmalo"



S ovom odlukom nisu nimalo oduševljene obitelji onih koji su bili zatočeni u logoru kada su otok okupirale talijanske snage Benita Mussolinija tijekom Drugog svjetskog rata. Logor je osnovan osnovan je 30. oužujka 1942. godine, a zvao se Nummero 11. U njemu su zatvarani antifašisti, ratni zarobljenici i civili iz Crne Gore, istočne Hercegovine i Hrvatske, uglavnom iz južne Dalmacije.

Otok kružnog oblika, smješten u neposrednoj blizini granice Crne Gore s Hrvatskom, poznat je i kao Lastavica, a nalazi se na ulazu u Bokokotorski zaljev. Na njemu dominira tvrđava sagrađena 1853. pod austro-ugarskom vlašću, kako bi se spriječio pomorski napad.

Danas je otok nenastanjen. Kada je pretvoren u logor kroz njega je prošlo više od 2.000 ljudi. Deseci zatvorenih su mučeni i ubijeni, dok su nebrojeni umrli od gladi.

Nakon potrage za investitorom, crnogorska je vlada odlučila posao dati kompaniji Orasco Development Holding AG koja ima sjedište u Švicarskoj. Projekt je vrijedan 15 milijuna eura, a trebao bi otvoriti 200 radnih mjesta.

Milijarder Samih Sawiris, predsjednik odbora Orascoma rekao je kako će na otoku sagraditi i muzej. 'Sagradit ćemo muzej s najboljim restoranom i najboljim hotelom na Mediteranu', kazao je prilikom potpisivanja ugovora s vladom, no na web stranici projekta muzej se ne spominje, piše Daily Mail.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene