Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usporedbe sa Sanaderom

Zašto odlazi Milo Đukanović?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović danas će obavijestiti javnost o svojoj ostavci.

Đukanović bi poslijepodne na konferenciji za novinare u 14 sati trebao obavijestiti javnost da podnosi ostavku na dužnost predsjednika vlade, najavili su crnogorski mediji.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

Kako je javila crnogorska agencija MINA, pozivajući se na izvore iz vrha vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Đukanović će nakon konferencije za novinare o toj odluci izvijestiti i članove glavnog odbora DPS-a na sjednici koja je zakazana za utorak popodne.

Očekuje se da će Đukanovića na mjestu predsjednika vlade naslijediti sadašnji potpredsjednik vlade i ministar financija Igor Lukšić. Nova vlada mogla bi biti izabrana do kraja godine s obzirom na to da se ne očekuju veće promjene.

Đukanović je pet puta biran za predsjednika vlade i jednom za predsjednika Crne Gore. Za predsjednika vlade prvi put je izabran 15. veljače 1991., a zadnji put u početku 2008. Dužnost predsjednika vlade obavljao je uzastopno u tri mandata, do 1998., kad je u siječnju te godine postao predsjednik Crne Gore. Za predsjednika DPS-a izabran je u listopadu 1998. (T.Š.)

Odlazak na funkciju izvan Crne Gore?

Crnogorski portal Danonline piše kako se nagađa da će premijer i lider DPS-a nakon povlačenja možda preuzeti međunarodnu funkciju, pozivajući se na Glas Europe. Za Đukanovića se, prema tim informacijama, očekuje da će preuzeti funkciju izvan Crne Gore, no Danonline navodi kako Glas Europe nije naveo o kojoj se i kakvoj funkciji radi.

>> Đukanović opovrgao navode o ostavci

Dalje stoji kako je list Dan još ljetos objavio da se Đukanović planira povuči do kraja godine. Tada je list pisao o preuzimanju funkcije u NATO savezu, a priča o odlasku aktualna je od prosinca prošle godine, kada je za Reuters izjavio da neće završiti šesti mandat na mjestu premijera. No, portal navodi da Đukanović ne ispunjava neke od uvjeta za mjesto u NATO-u, kao što je nepoznavanje engleskog i francuskog jezika te da nema osnovna vojna znanja, a što je najvažnije, Crna Gora nije članica NATO-a.

Đukanović odbacio 'konstrukcije'

Inače, Đukanovića se godinama u medijskim napisima povezivalo s raznim oblicima kriminala i korupcije. Đukanović je optužbe do sada odbacivao, kao što je učinio i u ekskluzivnom razgovoru za Novu TV u ožujku ove godine. Ta je nagađanja još prije, piše portal, Đukanović u izjavi za Politiku odbacio rekavši da su to neozbiljne konstrukcije. 'Država koja nije članica EU i NATO-a ne može imati svoje predstavnike u ovim organizacijama. No, ovo jasno ukazuje koliko su se tvorci spomenutih spekulacija upleli u kontradiktornosti i koliko sebe demantiraju. U jednom trenutku plasiraju glasine o mom povlačenju zbog navodnog pritiska međunarodne zajednice, a već u drugom o mom odlasku na neku od značajnijih funkcija u EU ili NATO, strateški važnim međunarodnim organizacijama. Time jasno pokazuju da su, u biti, iako nevoljno, svjesni mog profesionalnog i osobnog kredibiliteta', prenosi Danonline riječi Mile Đukanovića.

Usporedbe sa Sanaderom

Strani mediji ostvaku crnogorskog premijera uspoređuju s ostavkom Ive Sanadera. The Economist je prije nekoliko dana komentirao kako postoji mogućnost da Đukanović namjerava nastaviti vladati 'iz sjene' što je, piše Economist, pokušao i Sanader, ali mu nije uspjelo. Ta nagađanja su na tragu izjave koju je, kako prenosi Danonline, dao Predrag Bulatović iz SNP-a, koji je, kako piše portal, naveo da postoje dva puta - da Đukanović napusti premijersku i partijsku funkciju, ili da napusti samo premijersku. Po njegovoj ocjeni, prema tim informacijama, ako se dogodi da zadrži funkciju predsjednika partije i to obnovi na kongresu, onda se ulazi u zonu 'već viđeno'. 'To smo vidjeli 2006. godine i vidjeli smo kakav je rasplet bio. Da se u svakom pogodnom trenutku, kada on to procijeni, zbog nekog svog interesa, interesa vrha stranke ili nekih drugih krugova, on može aktivno vratiti u politiku', prenosi Bulatovićeve riječi za Slobodnu Europu Danonline. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene