Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vukanović iz CEMI-ja

Crna Gora dan nakon izbora: "Odstupanje od europskog puta znači ekonomske probleme, a znamo što to znači"

Nakon više od tri desetljeća u vrhu vlasti Milu Đukanovića porazio je 25 godina mlađi bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. Dok je Podgorica slavila uz vatromet i srpske zastave, novi je predsjednik obećavao europski put za Crnu Goru.

"Neki od građana s kojima smo danas razgovarali kažu - Crna Gora odabrala je bolju budućnost, a neki kažu - ovo je propast Crne Gore", na početku javljanja u Dnevnik Nove TV naglasila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Političku situaciju komentirao je gost Miloš Vukanović, magistar međunarodnih odnosa iz Centra za monitoring i istraživanje.

"U službenoj kampanji obojica kandidata zalagala su se za jedan te isti put, to je put Crne Gore u EU, to je jačanje suradnje s našim NATO partnerima. A i sinoć prilikom proglašenja pobjede, a i poraza, obojica su isticala te poruke. Međutim, ono što smo vidjeli na ulicama Podgorice drugačija je slika. Milatović je prije tri godine ušao u političku priču putem pravoslavne Crkve te stekao podršku značajnog dijela biračkog tijela koje je nastrojeno anti-EU i koje je nastrojeno anti-NATO i koje se zalaže za bliskije veze i s predsjednicima Vučićem i Putinom. Ono što je sigurno, Milatović i njegova stranka suštinski duguju privrženost i proeuropskom, ali prosrpskom biračkom tijelu te ostaje vidjeti na koji će se način odužiti jednome i drugome", rekao je.

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić Izbori u Crnoj Gori Što danas kažu građani o novom predsjedniku Crne Gore? Reporterka Dnevnika Nove TV javila se iz Podgorice

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić Izbori u Crnoj Gori Što danas kažu građani o novom predsjedniku Crne Gore? Reporterka Dnevnika Nove TV javila se iz Podgorice

Na upit kako će se razvijati odnosi u regiji, s Hrvatskom, ali i međunarodnom zajednicom, Vukanović je rekao: "Samo potpuna integracija regije unutar EU-a donosi konačnu stabilnost i mir u regiji. Bilo kakvo odstupanje od toga, bilo kakva integracija Crne Gore u nekakve regionalne alijanse dovodi do nestabilnosti.

Moramo imati u vidu da je Crna Gora multikulturalno društvo i da je uspjela sačuvati mir 90-ih, ali vidjeli smo sinoć da su tenzije na povišenoj razini i svako odstupanje od Europe može izazvati daljnje probleme. Da budemo jasni - odstupanje od europskog puta znači ekonomske probleme, a znamo što to znači", poručio je.

Pročitajte i ovo Podgorica - 3 NOĆ PROMJENE VIDEO Ovako se slavilo u Crnoj Gori: Tri prsta, zastava Jugoslavije i pjesma o Kosovu

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori u Crnoj Gori - 5 Zatvorena su birališta Jakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore

Na pitanje je li ovo zaista kraj Mile Đukanovića odgovorio je da je Đukanović imao niz faktora koji su doveli do ovog rezultata i trebao bi se povući, ali on je i dalje politički važan faktor.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene