Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Condoleezza Rice vrlo oštro kritizirala Rusiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u četvrtak je oštro kritizirala Rusiju, rekavši kako njezina kolovoška invazija na Gruziju nije ispunila ciljeve Moskve, već je gurnula Rusiju prema samoizolaciji i gubitku međunarodne važnosti.

Ruska invazija Gruzije nije postigla niti jedan od strateških ciljeva, posebno cilj uklanjanja vlade Mihaila Saakašvilija, kazala je Rice. Ona je dodala da su "ruski čelnici načinili pogrešan izbor i stavili Rusiju na jednosmjerni put prema samonametnutoj izolaciji i međunarodnoj beznačajnosti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Putin i Fillon o potrebi bliske veze Rusije i Europe Slika nije dostupna 'Ruski izbori nisu bili ni demokratski, ni pošteni'

U govoru koji je održala u organizaciji German Marshall Fund-a u Washingtonu, Rice je kazala kako se SAD i Europa moraju zajednički suprostaviti onome što je opisala kao nasilničko ponašanje Rusije.

"SAD i Europa trebaju ustati protiv te vrste ponašanja i svih njegovih pobornika. SAD i Europa ne smiju dopustiti da ruska agresija ostvari neku korist. Niti u Gruziji, niti bilo gdje drugdje", istakla je Rice.

Uglavnom kao rezultat njezinih akcija u Gruziji "međunarodni položaj Rusije je gori nego što je ikada bio od 1991. godine", dodala je.

Rice je kritizirala i "rusko anakronističko pokazivanje vojne moći" u Latinskoj Americi, komentirajući prošlotjedni dolazak dva ruska strateška bombardera Tupoljev Tu-160 "Blackjack" na zajedničku vježbu u Venezuelu, na poziv predsjednika Huga Chaveza.

Oštre ocjene državne tajnice predstavljaju jačanje kritike Washingtona na račun Rusije, otkako su ruske snage početkom kolovoza ušle u Gruziju, što je prema Moskvi bio odgovor na gruzijski napad na odmetnutu pokrajinu Južnu Osetiju.

Rusija je u međuvremenu priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije, druge odmetnute gruzijske pokrajine, a tome su se koraku pridružili samo nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega i palestinski Hamas, što se, po ocjeni Rice, "teško može nazvati diplomatskim trijumfom".

Američka državna tajnica također je kritizirala rusko "zastrašivanje" susjednih zemalja, uporabu nafte i plina kao "političkog oružja", zatim prodaju oružja "državama i skupinama koje prijete međunarodnoj sigurnosti", te na kraju "progon, ili još gore, ruskih novinara, disidenata i drugih".

"Slika koja se pojavljuje iz toga obrasca ponašanja jest da je Rusija sve autoritarnija kod kuće i sve agresivnija u inozemstvu", zaključila je Rice.

Američka je državna tajnica u govoru poručila kako je nastojanje Rusije da se priključi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji sada upitno, kao i njezin pokušaj da postane članicom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj.


Putin: Svi ekonomski pokazatelji u Rusiji su u normalnim granicama 

"Svi glavni pokazatelji ruskog gospodarstva su u normalnim granicama", rekao je Putin koji se sastao s poslovnim ljudima iz inozemstva, a prenijela je agencija Intefax.

Putin je ocijenio da Rusiji "odgovara" sadašnja cijena nafte, dodavši da se ne isključuje mogućnost da bi se zarada od izvoza ruske nafte ubuduće mogla namijeniti za potporu ruskog burzovnog tržišta koje je u padu.

"Ne mislim da je došlo vrijeme za trošenje prihoda od nafte i plina. No bude li to nužno, možemo ih iskoristiti za podupiranje financijskog tržišta", rekao je.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naložio je svojoj vladi na izvanrednoj sjednici u Kremlju u četvrtak da poduzme nužne korake da podupre ruski financijski sustav koji je zapao u krizu, dodajući da vlasti u tu svrhu raspolažu "cijelim nizom instrumenata".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene