Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Optužene za špijunažu

Clinton u Sjevernoj Koreji lobira za puštanje novinarki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki predsjednik Bill Clinton danas je stigao u Sjevernu Koreju, a pretpostavlja se da će pokušati ishoditi oslobađanje dviju američkih novinarki Laure Ling i Eune Lee, koje su u toj zemlji zbog navodne špijunaže osuđene na 12 godina teško rada.

Iznenadni Clintonov posjet zbiva se u inače napetom ozračju koje vlada između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država nakon sjevernokorejskog nuklearnog pokusa 25. svibnja i ispaljivanja dviju raketa kratkog dometa 4. srpnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajuće izvješće "Zapad se suočava s opasnom sigurnosnom situacijom": Operiraju po Europi, imaju mrežu civila, svi se moraju odazvati i pomoći Ilustracija Meta i vojska SAD spriječio napad kineskih hakera: Koristili su stotine kućnih rutera

Supruga sadašnje američke državne tajnice Hillary Clinton u zračnoj luci u Pjnogjangu dočekali su potpredsjednik parlamenta Yang Hyong Sop i zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye-Gwan, prenijela je državna agencija KCNA, dodajući kako su mu 'djeca uručila cvijeće'

Sjeverna Koreja je u lipnju osudila 32-godišnju Lauru Ling i 36-godišnju Eunu Lee, novinarke televizije Current, na 12 godina boravka u radnom logoru zbog ilegalnog prelaska granice i špijunaže. Njih dvije su uhićene u blizini granice s Kinom, gdje su radile reportažu o sjvernokorejskim izbjeglicama i pretpostavlja se da su slučajno prešle granicu.

Južnokorejska agencija Yonhap javlja da bi se Clinton mogao sastati i sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-ilom. Agencija dodaje da su dvije zemlje već neko vrijeme u 'konzultacijama' oko sudbine dviju novinarki televizijske postaje iz San Francisca koju je osnovao bivši Clintonov potpredsjednik Al Gore.

Clinton nije prvi bivši američki predsjednik u Sjevernoj Koreji. Jimmy Carter ju je posjetio 1994. godine, sastao se s tadašnjim predsjednikom Kim Il Sungom i uspio zemlju vratiti za pregovarački stol, i tada, kao i danas, u doba rasta napetosti oko njezina nuklearnog programa.

Današnji guverner Novog Meksika Bill Richardson uspio je u Pjongjangu 1996. godine dogovoriti povratak američkog državljanina Evana Hunzikera, također osuđenog za špijunažu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene