Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cilj Mediteranske unije uspostava mira na Bliskom istoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cilj Unije za Mediteran, čiju je uspostavu jučer po završetku osnivačke konferencije objavio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, je osim suradnje na konkretnim projektima i aktivna pomoć u uspostavi mira na Bliskom istoku i cijeloj sredozemnoj regiji.

Supredsjedatelji osnivačke konferencije u Parizu, Sarkozy i njegov egipatski kolega Hosni Mubrak, naglasili su kako je mir vitalan za gospodarski i socijalni razvoj regije.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Ministri izazvali buru SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno"

Sukobi između Izraela i Palestinaca bitno su pridonijeli neuspjehu Barcelonskog procesa, preteče Unije za Mediteran koji je Europska unija pokrenula 1995. u Barceloni kao projekt regionalne sredozemne suradnje.

U završnoj deklaraciji usvojenoj u Parizu šefovi vlada i država stoga "ponovo potvrđuju svoju potporu izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, kao što je već istaknuto na ministarskom sastanku Euro-Meda u Lisabonu (studeni 2007.) i u skladu s procesom iz Annapolisa".

Sudionici konferencije usuglasili su se u deklaraciji i u odnosu na borbu protiv terorizma i neširenje nuklearnog naoružanja na Bliskom istoku.

"Strane će težiti stvaranju bliskoistočne regije bez oružja za masovno uništenje, nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja, kao i sustava za njihovu proizvodnju i isporuku, na način koji se uzajamno i učinkovito može verificirati", kaže se u deklaraciji i dodaje da će strane razmotriti i "konkretne mjere" za spriječavanje proliferacije.

Mediteransku uniju činit će 27 zemalja članica Europske unije, zemlje južnog Sredozemlja - Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Mauritanija, Sirija, Tunis, Turska i palestinske vlasti, te europske sredozemne zemlje Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Monako. Ukupno je pozvano 44 zemlje, ali libijski vođa Moamer Gadafi odbija sudjelovati u tom projektu. Arapska liga ubuduće će imati promatrački status u Uniji za Mediteran.

Mediteranska unija za ostvarenje ambicioznih projekata namjerava privući privatne investicije kao dodatak milijardama eura koje su za regionalnu suradnju već predviđene u proračunu EU.

Europska komisija objavila je kako je u projekte južnih susjeda između 1995. i 2007. već investirala oko 8 milijardi eura, a tijekom sljedećih 6 godina namjerava investirati još 9 milijardi eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene