Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi u SAD

Chenov dramatičan telefonski poziv američkom Kongresu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slijepi kineski aktivist za ljudska prava Chen Guangcheng u četvrtak je uputio dramatičan telefonski poziv američkom Kongresu u kojem je izrazio želju da se osobno sastane s državnom tajnicom Hillary Clinton kako bi od nje zatražio da mu zajamči 'slobodu putovanja', jer želi napustiti Kinu i s obitelji doći u Sjedinjene Države.

"Želim se sastati s državnom tajnicom Clinton", rekao je Chen  Guangcheng (40), preko mobitela prislonjenog o mikrofon u Kongresu dok je prevoditelj prenosio njegove riječi na engleskom jeziku. "Nadam se da ću dobiti dodatnu pomoć od nje. Također joj želim zahvaliti licem u lice", rekao je Chen, prenosi američka TV mreža ABC News.

Pročitajte i ovo Hillary i Bill Clinton (Foto: AFP) razmišlja o tome Hillary Clinton je "pod velikim pritiskom" da se kandidira za izbore 2020.: "Nikad ne reci nikad" Michael Cohen (Foto: Jim WATSON / AFP) PRED KONGRESOM Dramatično svjedočenje bivšeg Trumpova odvjetnika: "On je varalica, rasist i lažljivac"

>> Strahuje za svoju sigurnost: Slijepi kineski aktivist zatražio azil u SAD-u

"Želim doći u SAD da se odmorim. Nisam se odmorio već 10 godina", rekao je Chen i dodao "Sada sam najviše zabrinut za sigurnost moje majke i braće. Stvarno želim znati što se s njima sada događa".

Slijepi kineski aktivist, koji je dospio na međunarodne naslovnice pošto je pobjegao iz kućnog pritvora u pokrajini Shandong i sklonio se u američkom veleposlanstvu u Pekingu, uoči dolaska Hillary Clinton u posjet Pekingu ovoga tjedna, nazvao je tijekom kongresnog saslušanja kako bi izvijestio Kongres o novim pojedinostima svoga stradanja.

Chen je u srijedu napustio američko veleposlanstvo i otišao u bolnicu na liječenje ozljeda zadobivenih pri bijegu. Nakon što je SAD posredovao oko dopuštenja da on ostane u Kini, Chen je navodno zamolio da ode iz Pekinga zrakoplovom kojim će otputovati Hillary Clinton.

Chenov apel, očito upućen iz bolnice u Pekingu, najnoviji je preokret u sagi koja prijeti da poremeti američko-kineske odnose i jača pritisak na američkog predsjednika Baracka Obamu da zaštiti tog kineskog disidenta, kojega je upravo zbog slučaja Chen kritizirao republikanski predsjednički kandidat Mit Romney.

Na skupu u Virginiji Romney je rekao kako je Obamina administracija možda nagovorila Chena da napusti veleposlanstvo kako bi na taj način ishodila naklonost kineskih vlasti. "Ako je to istina, to je mračan dan za slobodu i sramotni dan za Obaminu adminsitraciju", rekao je Romney.

Optužio je američko veleposlanstvo da je možda propustilo provesti mjere za sigurnost Chena i njegove obitelji. Romney inače optužuje Obamu za slabost na međunarodnoj sceni, a Kini je ranije zaprijetio trgovinskim sankcijama ako ne prestane manipulirati valutom i ne odustane od krađe intelektualnog vlasništva i nepoštenih subvencija.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney u četvrtak je branio američku diplomaciju, inzistirajući da američki dužnosnici nisu nagovarali Chena da ostane u Kini kada je postignut dogovor s vlastima u Pekingu.

"Niti u jednom trenutku tijekom svog boravka u veleposlanstvu Chen nije zatražio politički azil u SAD-u, već je u svakoj prilici izražavao želju da ostane u Kini, bude zajedno sa svojom obitelji, nastavi školovanje i rad na reformama u njegovoj zemlji", rekao je Carney novinarima. "Sva naša diplomacija bila je usmjerena da ga se stavi u najbolji mogući položaj kako bi postigao svoje ciljeve".

Carney je, međutim, nekoliko puta zaobišao pitanja o tome kako Bijela kuća planira riješiti krizu i hoće li SAD podržati Chenov zahtjev za azilom, upućujući sve upite na State Department, navodi ABC News.

Američki dužnosnici su vjerovali da su postigli diplomatsko rješenje pošto su otpratili Chena u bolnicu Pekingu gdje se sastao sa svojom obitelji. SAD, Kina i Chen su se dogovorili da će mu biti dopušteno da ostane u Kini s obitelji i nastavi studij na sveučilištu u kineskom Tianjinu, oko 110 km jugoistočno od Pekinga.

Američki dužnosnici su rekli da im je zajamčena mogućnost praćenja Chenove sigurnosti te obećano da njegovi pristaše neće biti procesuirani zbog pomaganja. Chen je trebao primiti liječničku pomoć za kronične bolesti i ozljede zadobivene tijekom bijega. No, u roku od nekoliko sati, Chen je ustvrdio da je promijenio mišljenje.

"Želio sam ostati u Kini u početku, ali sada sam promijenio mišljenje", rekao je za ABC News. Zajedno s obitelji on sada želi "otići u SAD u zrakoplovu s Hillary Clinton".

Chen je ranije u četvrtak za CNN izjavio da njegova supruga i dvoje djece borave u bolničkoj sobi s njim i da su dobro. Upitan osjeća li se ograničen u bolnici, rekao je da nije siguran koliko dugo će ostati, ali se za sada želi usredotočiti na liječenje ozljeda nogu i drugih bolesti. Chen je rekao CNN-u da je napustio veleposlanstvo tek na poticaj američkih dužnosnika. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene