Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zeleno svjetlo za ustavne promjene

Chavez na referendumu izborio dugoročni mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kritičari su odavno predbacivali venezuelskom predsjedniku Hugu Chavezu da teži dugo ostati na vlasti uvjeren da mora ostvariti svoje poslanje, 'socijalizam 21. stoljeća', a to su mu birači na referendumu i omogućili.

Venezuelci su na nedjeljnom referendumu s više od 54 posto glasova dali Chavezu zeleno svjetlo za ustavne promjene kojima se uvodi neograničen broj predsjedničkih mandata. Time su mu otvorili put da se natječe na izborima i 2013., kada mu istekne i drugi predsjednički mandat, a on je već najavio da će sudjelovati i dao do znanja da kani na vlasti biti i 20 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razbijanje 'medijskog monopola' Chavez dobio nagradu za slobodu medija Slika nije dostupna Zamrznut projekt Chavez obustavio gradnju nuklearne centrale

'Nitko ne može sama sebe učiniti vječnim. Bog je vječan, a domovina mora biti vječna', povikao je svojim pristašama Chavez u pobjedničkom govoru u nedjelju. Kontroverzni predsjednik sebe naziva 'vojnikom naroda' i poručuje da će 'domovina Venezuela biti socijalistička ili neće biti vječna'.

Kritičari dvoje u legitimnost Chavezovih populističkih mjera i njegove privrženosti demokraciji. Svoj pohod na vlast Chavez je pokušao državnim udarom 1992., što mu nije uspjelo. No tadašnji predsjednik Carlos Andres Perez poslije je ipak morao odstupiti odlukom Vrhovog suda zbog pronevjere državnih sredstava.

Chavez je poslije uspio demokratski putem stupiti na vlast. Uvjerljivo je pobijedio na izborima i u kampanji inzistirao da želi poboljšati sudbinu milijuna siromašnih Venezuelaca. Međutim, kako nije pokazivao spremnost za suglasje ili dijalog s neistomišljenicima, našao se u situaciji da mu u nedjelju polovica birača ispiše bianco ček za neograničenu vladavinu, a velika većina drugih strahuje od kršenja zakona u chavezističkoj državi. 

Chavez stvorio snažnu izvršnu vlast

A Chavez nije prezao od toga da vlada ukazima. U prosincu 2007., priznao je poraz na prvome referendumu o ukidanju ograničenja predsjedničkih mandata, ali je za godinu dana pokušao ponovo, te u nedjelju i uspio. Oporba Chaveza optužuje za zloporabu vlasti i upozorava da se u Venezueli rađa diktatura, no i danas, iako je na vlasti već deset godina, on se još može pohvaliti činjenicom da uživa potporu više od 50 posto birača.

U tih deset godina potpuno je preoblikovao venezuelske institucije, kroz novi ustav i snažnu izvršnu vlast. Na ruku su mu išle visoke cijene nafte prošlih godina, što je iskoristio za izgradnju čvrste nacionalne političke osnove, za pomoć siromašnima te konačno da sebi izgradi imidž regionalnog vođe. Međutim, idućih godina čekaju ga veliki izazovi. Pad cijena nafte, oštra svjetska financijska i ekonomska kriza čimbenici su koji bi mogli pridonijeti eroziji njegove karizme zbog neispunjenih obećanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene