Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raj koji ovisi o cijeni nafte

Chavez na 10. godišnjicu vladavine proglasio državni praznik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Venezuele Hugo Chavez obilježava u ponedjeljak desetu godišnjicu predsjedničke dužnosti, proglasivši taj dan nacionalnim praznikom i jasno pokazavši snagu kulta ličnosti kojim vlada Venezuelom.

Chavez obljetnicu proslavlja u jeku kampanje za referendum 15. veljače na kojem se glasuje o mogućnosti da se ponovo natječe za tu dužnost. Samoproglašeni socijalistički revolucionar, koji na vlasti želi ostati doživotno, ugostio je tom prigodom summit latinskoameričkih ljevičara koji bi mu, nada se Chavez, uoči glasovanja trebao priskrbiti titulu regionalnog lidera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naoružani marinci umjesto liječnika Chavez optužio SAD za okupaciju Haitija Slika nije dostupna Mogući transfer nuklearne energije Chavez zbija šale o atomskoj bombi

Brojni Chavezovi pristaše odjeveni u karakteristične crvene majice spremni su za različite svečanosti, među njima radnici zaposleni u javnim službama koji su dobili slobodan dan kao i oni za koje je Chavezova promidžbena mašinerija pripremila besplatni autobusni prijevoz. Tvrtke i škole zatvorene su, a njihovi zaposlenici okupili su se u nedjelju kako bi im se prenijelo da u ponedjeljak ostanu doma.

Chavezov dekret, kao i prijetnje tvrtkama da će biti kažnjene ako se o njega ogluše, pokazuju da njegova arbitrarna vladavina, kao i politička lukavost, ponekad nailazi na dobar prijem kod radnika. Chavez je već bio reizabran na predsjedničku dužnost te je preživio pokušaj vojnog udara, opći štrajk i referendum za opoziv. Popularan je među siromašnim stanovništvom jer prihode od nafte troši na otvaranje škola i bolnica, a za svoje govore na javnim okupljanjima redovito doživljava ovacije zbog protivljenja 'carstvu zla' kako naziva Sjedinjene Države. Za sebe kaže da je u desetljeću ostvario ono što druge zemlje postignu u stoljeću.

No, Chavez bi se uskoro mogao naći u problemima, kažu analitičari. Državna naftna kompanija - financijski motor njegovih povlastica siromašnima i socijalnih programa- ima sve manje prihode zbog pada cijena nafte. 'Chavez je stanovnicima obećao raj na zemlji, ali taj raj, koji on naziva socijalizmom, ovisi o cijeni nafte višoj od 120 dolara po barelu', rekao je jedan od njih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene