Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijest napadnutog tjednika

'Hrabro principijelni ili opasno neodgovorni?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao list Charlie Hebdo je često uspoređivan s poznatijim i uspješnijim rivalom Le Canard Enchaine. Oba su nadahnute istom potrebom da izazivaju vlasti. U srijedu je napadnut ured magazina u Parizu, pri čemu je smrtno stradalo 12 ljudi.

Satirični tjednik Charlie Hebdo, u čijim prostorijama je u srijedu u terorističkom napadu ubijeno najmanje dvanaest ljudi, je dio uvažene tradicije francuskog novinarstva koja seže od skandaloznih naslova koji su diskreditirali Marie-Antoinettu uoči francuske revolucije, piše BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

Ta tradicija kombinira ljevičarski radikalizam s provokativnom podrugljivošću koja često graniči s bestidnošću.

Masakr koji je zgrozio svijet: 'To je napad na slobodu misli'

U 18. stoljeću meta je bila kraljevska obitelj pa su oni koji šire glasine stvarali kaos pričama, koje su često bile ilustrirane, o seksu i korupciji u Versaillesu. Danas postoje novi zmajevi za odstrel: političari, policija, bankari i vjera.

Isti duh drskosti koji se nekoć oborio na stari režim – dijelom nepristojan, dijelom politička samopromocija – još je uvijek dosta prisutan.

Charlie Hebdo je njegov glavni predstavnik.

Napad u srcu Pariza: 'Bio je to masakr, pravi pokolj'

Njegova odluka da ismije proroka Muhameda može se nazvati hrabro principijelnom ili opasno neodgovornom. Ono što se ne može poreći jest da je potpuno u skladu s njegovim povijesnim 'raison d'etre' ('razlogom postojanja').

Kao list Charlie Hebdo je često uspoređivan s poznatijim i uspješnijim rivalom Le Canard Enchaine. Oba su nadahnute istom potrebom da izazivaju vlasti.

Međutim, ako se Le Canard bavi isključivo glasinama i neobjavljenim tajnama, Charlie je i grublji i okrutniji – objavljujući mješavinu karikatura i često okrutne polemičke dosjetke.

Iako je istinski okrenuti krajnjoj ljevici francuske politike, prošlost Charlie Hebdoa je puna podjela i ideoloških izdaja.

Objavljen šokantan video napada u Parizu

Počeci lista leže u drugoj satiričnoj publikaciji zvanoj Hara-Kiri koja je postala poznata u 60-im godinama.

U 70-im je stvoren Charli. Charlie nije bio nepristojna aluzija na Charlesa de Gauellea ali je činjenica da je na početku također prenosio karikature Charlieja Browna iz SAD-a.

List se nikada nije prodavao u ogromnim nakladama – i nakon deset godina od 1981. prestalo je njegovo izdavanje zbog nedostatka sredstava.

Međutim, sa svojim nametljivim karikaturama na naslovnicama i zapaljivim naslovima, ova je novina postala nešto što će teško proći nezapaženo na novinskim kioscima.

Glavna osobina crteži i karikature

Oslanjajući se na snažnu francusku tradiciju stripova, crteži i karikature su glavna osobina ovog tjednika. Tijekom godina štampani su primjerci u odnosu na koje današnje prikazivanje Muhameda izgleda kao ilustracija iz dječje knjige.

'Ubojstva u Parizu su gnjusna'

Policajce bi prikazivali kako drže glave imigranata s kojih kaplje krv; časne sestre kako masturbiraju; pape kako nose kondome – bilo što kako bi se naglasila poanta.

Danas kada novinari ovog tjednika kažu da nema ništa posebno provokativno u novom izdanju Charlie Hebdoa – a na naslovnici je karikatura 'gosta urednika' Muhameda - oni su potpuno iskreni.

Jedina je razlika njihov izbor mete. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene