Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozivanje zbog Jeruzalema

Češki predsjednik osudio EU: "Kukavica koja čini sve da propalenstinska struja prevlada nad Izraelom"

Česki predsjednik Miloš Zeman (Foto: AFP)
Česki predsjednik Miloš Zeman (Foto: AFP) Foto: Afp
Češki predsjednik Miloš Zeman kritizirao je u subotu Europsku uniju da je "kukavica", komentirajući reakciju Bruxellesa nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem za glavni grad Izraela.

"Europska unija, kukavica, čini sve da propalestinska teroristička struja prevlada nad proizraelskom strujom", rekao je češki predsjednik Miloš Zeman.

Pročitajte i ovo Interventna policija na kampusu uhitili najmanje 25 ljudi VIDEO Eskalacija protupalestinskih prosvjeda: Na studente šalju interventnu policiju Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

"Kao dokaz, podsjećam da je Europski parlament nedavno odobrio govor osuđene palestinske teroristkinje, koja je ustvrdila da je borba protiv palestinske autonomije identična onoj protiv Židova u Auschwitzu", dodao je, govoreći o Leili Khaled, članici Palestinskog nacionalnog vijeća, koja je 1969. sudjelovala u otmici zrakoplova.

Zeman je podsjetio da je i on u listopadu 2013. predložio preseljenje češkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Zeman je to kazao na kongresu krajnje desne stranke SPD.

Češko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da odluka o preseljenju češke diplomatske misije u Jeruzalem može biti donesena samo "ovisno o rezultatu pregovora između ključnih partnera u regiji i svijetu."

U skladu sa stajalištem EU-a, ministarstvo smatra da bi Jeruzalem trebao biti "budući glavni grad dviju država, to jest Izraela i buduće Države Palestine."

EU je u četvrtak zbog odluke Donalda Trumpa upozorio na mogućnost povratka "u još mračnija vremena od onih u kojima danas živimo."

Zeman (73) će se u siječnju kandidirati za drugi mandat. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene