Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred pucanjem

SEIZMOLOZI UPOZORILI 'Potres u kojem bi moglo umrijeti 1.800 ljudi samo što se nije dogodio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci bi se uskoro mogli suočiti s nekim od najsnažnijih potresa na svetu, upozoravaju seizmolozi.

Seizmolozi iz Centra za praćenje potresa u Los Angelesu, upozorili su stanovnike južne Kalifornije da je rasjed San Andreas u južnoj Kaliforniji trenutačno poput bureta baruta koje bi moglo eksplodirati svakog trena, piše Independent.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

Ovo upozorenje dolazi nekoliko mjeseci nakon što je gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti 'pogurao' zakon prema kojim se najosjetljivije građevine grada što prije moraju ojačati kako bi mogle izdržati snažne potrese.

Obavijest o skorašnjem razrornom potresu stanovnicima je priopćio Thomas Jordan, direktor spomenutog Centra. Navodi kako su Centru izračunali da bi jačina potresa najvjerojatnije iznosila oko osam stupnjeva po Richteru.

Posljednji veliki potres u Kaliforniji se dogodio 1857. i iznosio je 7,9 stupnjeva. Tektonske ploče koje se dodiruju na području rasjeda od tada se pomiču pet-šest centimetara godišnje. To znači da su se u proteklih 159 godina pomaknule oko 8,5 metara, a svaki dodatni centimetar pomicanja stvara veći pritisak na stijene ispod površine okolnog tla.

Seizmolozi navode da bi zemljotres od osam stupnjeva Richterove ljestvice mogao biti znatno razorniji od onog koji je pogodio Northridge 1994. godine.

Američki geolozi upozorili su još 2008. da bi čak i potres magnitude 7,8 mogao na rasjedu San Andreas rezultirati s 1.800 mrtvih i više od 50.000 ozlijeđenih, a materijalna šteta bila bi 200 milijardi dolara.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene