Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zajednički cilj

Slijedi preokret u odnosu Obame i Putina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putin će se sastati s američkim kolegom Barackom Obamom u okviru Opće skupštine UN-a.

Sjedinjene Države i Rusija mogu pronaći "polja suradnje" u vezi sa Sirijom, ocijenio je u četvrtak američki ministar obrane Ashton Carter dok Moskva nastavlja vojno jačanje na terenu.

Pročitajte i ovo Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi Slika nije dostupna Borba s IS-om I Cameron spreman surađivati s Putinom protiv džihadista

Ako Rusija traži političko rješenje za sirijsku krizu a ne samo da "bez razlike" napada sve protivnike predsjednika Bašara al Asada, "moći ćemo naći polja suradnje", rekao je.

"A ako želi samo doliti ulje na vatru građanskog rata, bit će to, naprotiv, neproduktivno", dodao je na tiskovnoj konferenciji u Pentagonu, u društvu ukrajinskog ministra obrane Stepana Poltoraka.

Kremlj je u četvrtak priopćio da će se predsjednik Putin u ponedjeljak u New Yorku sastati s američkim kolegom Barackom Obamom u okviru Opće skupštine UN-a. Bit će to prvi službeni susret dvojice čelnika nakon bilateralnog razgovora u lipnju 2013. u Sjevernoj Irskoj, u prigodi sastanka G8. SAD se već dva tjedna pita o ruskim vojnim planovima u Siriji. Kako navodi Washington, ruske snage grade modernu zrakoplovnu bazu u pokrajini Latakiji, uporištu Bašara al Asada.

Putin planira zračne udare u Siriji ako ne bude dogovora sa SAD-om

Ondje je stacionirano barem 28 ruskih borbenih zrakoplova, navode američki izvori. Rusi su dosad imali samo jednu pomorsku bazu u Tartusu. Moskva niječe bilo kakvo vojno jačanje, priznajući da pomaže Damasku u njegovoj borbi protiv džihadista skupine Islamske države (IS) i doprema mu oružje, na temelju postojećih ugovora s predsjednikom Asadom.

Carter je prošlog tjedna gotovo sat vremena razgovarao o Siriji s ruskim kolegom Sergejom Šojguom. Carter, koji je preuzeo dužnost u veljači 2015., sve dosad je namjerno izbjegavao kontakt s ruskim kolegom zbog stanja u Ukrajini.

Dvojica ministara su se dogovorila da će nastaviti susrete na vojnoj razini kako bi se spriječio svaki rizik od izgreda između zrakoplova koalicije i ruskih zrakoplova koji bi eventualno djelovali u sirijskom zračnom prostoru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene