Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit se nastavlja

Teški pregovori: EU summit se nastavlja bez pomaka po pitanju Brexita

Theresa May
Theresa May AFP
Aktualno Galerija +0 Theresa May Galerija 1/1 >>
Na summitu 28 zemalja članica EU-a vode se razgovori o pregovorima izlaska Velike Britanije iz EU, ali bez ikakvih pomaka u postizanju obostrano zadovoljavajućeg dogovora.

Čelnici 28 zemalja EU-a vode rasprave o vanjskpolitičkim temama, migracijama, sigurnosti i budućnosti eurozone te o "vrućoj" temi Brexita.

Pročitajte i ovo Eurosong 2024. "DAR NEPRIJATELJIMA" Organizatori Eurosonga zabranili jednu zastavu, traži se objašnjenje: "Čemu ovo služi?" Donald Tusk Sastao se s vojskom Predsjednik europske države najavio: "Gradimo utvrde na granici, suočeni smo s hibridnim ratom"

Čelnicima 27 zemalja obratila se britanska premijerka Theresa May, ali nije iznijela nikakav novi prijedlog koji bi omogućio otklanjanje zastoja u progovorima, koji su zapeli na pitanju granice na irskom otoku.

Prema suradnicima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, "čelnici EU-a pozvali su glavnog europskog pregovorača Michela Barniera da nastavi sa svojim naporima kako bi se došlo do sporazuma" i spremni su se ponovno sastati kada Barnier ocijeni da je postignut "odlučujući napredak". To znači da se zasad odustaje od već najavljenog izvanrednog summita o brexitu 17. i 18. studenoga.

Barnier je prije radne večere rekao da mu je potrebno "puno više vremena i da će sljedećih tjedana nastaviti raditi, mirno i strpljivo".

Raspravljat će se i o migracijama, o prijedlogu jačanja Europske granične i obalne straže na 10 tisuća pripadnika do 2020. godine te o suradnji s afričkim državama kako bi se smanjio migrantski pritisak.

Očekuje se da će čelnici pozvati na blisku suradnju s afričkim državama iz kojih migranti dolaze te s državama tranzita. Do sada nijedna afrička država nije izrazila spremnost da na njezinom teritoriju bude centar za iskrcavanje migranata.

U okviru rasprave o vanjskim odnosima, hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio da će govoriti o stanju u BiH nakon općih izbora u toj zemlji i položaju hrvatskog naroda.

Nakon završetka radnog dijela summita 28-orice usljedit će summit eurozone u inkluzivnom sastavu - svih država članica bez Velike Britanije. Tema je daljnja integracija Ekonomske i monetarne unije, ali se ne očekuju nikakve odluke. 

(Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene