Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništeni osobni predmeti žrtava

Carla del Ponte na optuženičkoj klupi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog navodnog uništavanja predmeta iz masovnih grobnica koji su korišteni kao dokazni materijali u sudskim procesima, Carla del Ponte mogla bi se naći na popisu optuženih.

U Haagu je krajem 2005. i početkom 2006. godine uništeno oko 1000 osobnih predmeta  žrtava genocida. Mnogi od njih korišteni su kao dokazni materijali u sudskim procesima, a većina ih je iz masovnih grobnica, javlja Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja"

Tužiteljstvo u Den Haagu priopćilo je kako su predmeti 'uništeni jer su bili u fazi raspada i opasni po zdravlje'. Ovakvo prioćenje šokiralo je preživjele žrtve genocida. Za njih to predstavlja 'uništenje uspomena na ubijene'. Nije ih umirilo ni pojašnjenje da su podaci i fotografije o uništenim predmetima pohranjeni u sudskom arhivu, jer osobni predmeti žrtava za preživjele imaju nemjerljivu emocionalnu vrijednost.

Predsjednica udruženja 'Majke Srebrenice' Hajra Ćatić izjavila je kako su 'posljednje uspomene na našu djecu i muževe uništene  u vrijeme mandata tužiteljice Carle del Ponte koja je i potpisala odluku o uništavanju predmeta. Mi ćemo ustrajati u zahtjevu da se odgovorni dovedu pred sud, jer su morali tražiti suglasnost obitelji ili naše države BiH'.

Srebrenička udruženja zatražila su angažiranje odvjetničkog tima, a tuzlanski odvjetnik Damir Alić član je grupe koja će besplatno zastupati žrtve u ovom slučaju. 'Vrlo je izvjesno da će se na listi optuženih naći  bivša haaška tužiteljica Carla del Ponte i najuži krug ljudi koji su odlučivali o uništavanju dokaza' naglasio je Alić, te dodao kako postoji 'osnovana sumnja da je gospođa Carla del Ponte naredila uništavanje tih predmeta, te je ona potvrđena iz više izvora'.

Odvjetničkom timu pridružili su se i britanski odvjetnici Hugh Mercer i Jessica Wells. Očekuju i podršku institucija BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene