Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Riješimo to pitanje'

Cameron želi referendum: Izlaze li Britanci iz EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer David Cameron obećao je da će, bude li ponovno izabran, organizirati do kraja 2017. referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Premijer je u dugoočekivanom govoru o odnosima Britanije i Unije najavio referendum između 2015. i početka 2018., te pozvao da se redefiniraju odnosi njegove zemlje s EU-om na jedinstvenom tržištu.

Pročitajte i ovo Božo Petrov Ograničavanje prava Petrov najavio referendum o manjincima, napao Tomaševića, a DP-u poručio: "Ako nakon ovoga nastave s pregovorima…" Slika nije dostupna Ivana Petrović o Brexitu 'To će biti kampanja kakvu svijet još nije vidio'

>> Cameron: Britanija bi mogla krenuti prema izlazu iz EU

'Vrijeme je da Britanci kažu što žele. Vrijeme je da riješimo to pitanje oko Britanije i Europe', rekao je. Njegova konzervativna stranka ući će u kampanju za izbore 2015. uz obećanje građanima da će ponovno pregovarati o članstvu Britanije u EU-u.

Referendum će biti organiziran u prvoj polovici novog vladinog mandata koji počinje 2015., dodao je Cameron. Cameron je rekao da bi želio da Britanija ostane u bloku 27-orice, ali je jasno rekao da smatra kako se EU mora radikalno reformirati.

Nova Unija mora biti izgrađena na pet principa: konkurentnosti, fleksibilnosti, ovlastima koje će se vratiti zemljama članicama, demokratskoj odgovornosti i poštenju.

'Kad ispregovaramo novi sporazum' o odnosima Velike Britanije s EU-om 'ponudit ćemo Britancima referendum s vrlo jasnim izborom: ostati u EU-u na tim novim temeljima ili u potpunosti izaći. To će biti referendum o ostanku ili izlasku iz EU-a', rekao je Cameron.

Hoće li Cameron ikad održati referendum vrlo je neizvjesno jer ovisi o pobjedi na izborima 2015. Kriza eurozone glavni je razlog zbog kojeg Britanija mora redefinirati odnose s EU-om, rekao je, dodajući da još integriranija Unija nije cilj Britanije.

Novi odnos Unije i Londona bit će 'odnos fokusiran na jedinstveno tržište', dodao je. 'Ako ne odgovorimo na izazove, postoji opasnost da Europa propadne i da se Britanci krenu udaljavati', upozorio je. 'Nisam izolacionist', također je rekao konzervativni čelnik. 'Ne želim samo bolji dogovor za Veliku Britaniju. Želim i bolji dogovor za Europu', odao je.

Cameronov govor mogao bi izazvati nezadovoljstvo u drugim državama EU-a, poput Francuske i Njemačke. Europski dužnosnici već su upozorili Camerona da ne može Uniju tretirati 'a la carte', odnosno uzimati što želi i diktirati uvjete članstva.

Njegov londonski govor mogao bi izazvati zabrinutost i u Sjedinjenim Državama, bliskom savezniku, koje su kazale da žele da Britanija ostane u EU i u tom savezu ima 'snažan glas'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene