Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li to dovoljno za ostanak?

Britanija i EU postigli sporazum o mehanizmu za blokiranje neželjenih zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija je postigla sporazum s EU o mehanizmu za blokiranje neželjenih zakona EU-a, rekao je izvor u uredu britanskog premijera.

Velika Britanija je postigla sporazum s dužnosnicima Europske unije o mehanizmu za blokiranje neželjenih zakona EU-a, rekao je u utorak izvor u uredu premijera Davida Camerona, čime je ispunjen jedan od četiri glavna Cameronova reformska cilja.

Pročitajte i ovo Sadiq Khan, novi stari gradonačelnik Londona Povijesni mandat Po treći put sjeo na čelo europske prijestolnice: Pretekao i prethodnika Borisa Johnsona Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavit će kasnije u utorak prijedlog za dogovor o britanskim zahtjevima za reforme u Europskoj uniji na temelju kojeg će se pokušati osigurati ostanak Velike Britanije u Uniji.

Prijedlog, koji trebaju odobriti sve zemlje članice, sadržavat će pravno obvezujuću odredbu koja će omogućiti da skupina od 55 posto i više zemalja članica zaustavi zakon EU-a ili zatraži njegove izmjene, kazao je izvor.

Cameron je obećao reformu britanskih odnosa s EU-om i održavanje referenduma o članstvu u Uniji prije kraja 2017. On se nada da će finalizirati reforme na summitu 18. i 19. veljače.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond je izjavio da su razgovori bili ohrabrujući, ali da treba još pregovarati kako bi se postigao konačni sporazum.

Svrha sporazuma o blokiranju zakona EU-a je odagnati zabrinutost Britanaca da je Bruxellesu dano previše ovlasti u donošenju zakona. Zemlje članice imat će rok od tri mjeseca da ulože prigovor na predložene nove zakone, rekao je izvor.

"To će omogućiti da se glasovi nacionalnih parlamenata jasno i glasno čuju u Bruxellesu", istaknuo je izvor.

Tusk objavio prijedloge za dogovor s Velikom Britanijom

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je prijedloge za dogovor s Velikom Britanijom koji će biti temelj za raspravu na predstojećem summitu čelnika EU-a 18. i 19. veljače u sklopu priprema za referendum o ostanku ili odlasku Britanije iz EU-a.

U pismu upućenom svim čelnicima zemalja članica EU-a, Tusk ističe da ovi prijedlozi, po njegovu mišljenju, rješavaju pitanja koja je postavila Velika Britanija, a da istodobno nisu prekršena načela na kojima je utemeljena Europska unija.

Prema prijedlozima, na kojima se već mjesecima radilo, nacionalni parlamenti imat će veće ovlasti u donošenju europskih zakona. Predlaže se da 55 posto od 28 nacionalnih parlamenata, to jest njih 16, može zaustaviti ili promijeniti zakone u postupku donošenja.

Tusk ističe da prijedlozi za zaštitu zemalja koje nisu članice eurozone ne znače da one mogu imati veto na odluke eurozone. Prijedlog uključuje i odredbe za ograničavanje socijalnih naknada radnicima iz drugih članica EU-a u slučaju preopterećenosti socijalnog sustava zemlje članice. To je bio jedan od najtežih britanskih zahtjeva jer zadire u slobodu kretanja osoba, jedno od temeljnih načela EU-a, a ono prema Tusku ovim prijedlogom nije prekršeno.

Schulz: Cameronov dogovor s EU možda Britancima nije dovoljan za ostanak u EU

Postizanje dogovora s Europskom unijom o reformama kojima je svrha zadržati Britaniju u 28-članom bloku, neće biti dovoljno da britanske glasače uvjeri da glasaju 'za' ostanak u EU, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Britanski premijer David Cameron obećao je reformirati britanske veze s EU-om i održati referendum o članstvu u EU prije kraja 2017. godine.

Predsjednik Europskog parlamenta rekao je da britanski glasači svejedno možda ne bi glasali za ostanak u bloku.

'Hće li to biti dovoljno da se pridobije većina Britanaca za ostanak u EU - tek ćemo vidjeti', rekao je Schulz, njemački socijaldemokrat, za njemački radio.

'Moj je dojam i moje iskustvo s referendumima da ljudi glasaju o svemu mogućem, no najčešće ne o sadržaju onoga o čemu se pregovara', zaključio je Schulz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene