Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush protiv smanjenja ovlasti američkih špijuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanski američki predsjednik George W. Bush zatražio je u danas od Kongresa u kojemu prevlast imaju demokrati, da ne smanjuje ovlasti američkih špijunskih agencija kada je riječ o praćenju komunikacija navodnih terorista.

Izjava dolazi u trenutku kada dva povjerenstva Zastupničkog doma raspravljaju o izmjenama zakona izglasanog u kolovozu kako bi se ovlastilo prisluškivanje bez sudbenog dopuštenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro naoružani Europski špijuni upozoravaju: Oni su nova prijetnja, imaju oružje u podzemnim bunkerima, a planiraju seriju napada koje je nemoguće predvidjeti Slika nije dostupna Tužba zbog mučenja u Guantanamu Bush ostao kod kuće zbog straha od uhićenja

"Kada je Kongres prihvatio zakon protiv terorizma pod nazivom Protect America Act, predvidio je da će isteći u veljači", rekao je američki predsjednik. "Problem je što prijetnja neće nestati u veljači", dodao je.

"Protect America Act je glavno oružje za zaustavljanje terorista i Kongres će načiniti tešku pogrešku ako oslabi to oružje", rekao je Bush.

Tekst o kojemu se raspravlja u Kongresu neće od vlade tražiti da dobije odobrenje suda za nadzor komunikacija sumnjivih osoba koje žive u inozemstvu, čak i ako njihovi telefonski pozivi i elektronička pošta idu preko servera američkih tvrtka.

Naprotiv, tražit će odluku posebnog suda ako je meta nadzora u Sjedinjenim Državama ili je američki građanin.

Protivno onome što žele republikanci, tekst ne predviđa retroaktivni imunitet za telkomunikacijske tvrtke koje su do donošenja tog zakona ljetos sudjelovale u sustavu nadzora koji je uveo predsjednik nakon napada 2001.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene