Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bugarska oprostila Libiji dug od 56,6 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarska vlada donijela je u četvrtak odluku o oprostu 56.6 milijuna dolara duga Libiji koji potječe još iz sovjetskog doba i najavila da će taj novac uplatiti u međunarodni fond za pomoć žrtvama HIV-a i AIDS-a u Libiji.

Ta je odluka uslijedila nakon prošlotjednog oslobađanja pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika koji su osuđeni da su tijekom 1990-tih godina virusom HIV-a namjerno zarazili libijsku djecu.

Pročitajte i ovo Ilustracija rad kao vikendom U bolnicama na dan izbora samo hitni slučajevi: Objavljeno što će biti s naručenim pacijentima Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 6,5 milijardi kuna duga Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova

Nakon gotovo osam godina zatvora, Libija ih je izručila Bugarskoj na temelju sporazuma koji uključuje medicinsku pomoć, tješnje političke odnose između Libije i EU-a te naknadu štete obiteljima zaražene i oboljele djece.

Medicinski radnici, koji su bili osuđeni na smrt, cijelo su vrijeme
nijekali krivnju i tvrdili da je njihovo priznanje iznuđeno mučenjem.

Bugarska vlada je u priopćenju objavila da će dug, nastao isporukom oružja i tehničke opreme tijekom komunističkog razdoblja, biti uplaćen u međunarodni fond za pomoć obiteljima više od 400 zaražene libijske djece.

- Tim će novcem Bugarska pomoći Libiji da modernizira medicinske ustanove, liječenje djece oboljele od AIDS-a i isplati novčanu pomoć obiteljima, stoji u priopćenju.

Vlada dodaje da je 27 donatora, među kojima je 17 vlada, devet
privatnih tvrtki i jedna nevladina organizacija također obećalo
uplatiti sredstva u fond.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene