Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korekcije

Brži otkazi radnicima, ali i brže do posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslodavci stoje na stajalištu kako se u cilju povećane zaposlenosti i razvoja gospodarstva, moraju u obaviti neke korekcije vezane uz radnička prava.

Nakon najave da će Savez samostalnih sindikata BiH, u slučaju bilo kakvog smanjenja radničkih prava, organizirati masovne prosvjede koji će trajati sve dok vlast ne preda ostavku, predstavnici bh. vlasti, ali i udruge poslodavaca FBiH i RS-a spremni su razgovarati o novom zakonu o radu, ali i izmjenama postojećeg kolektivnog ugovora.

Brži otkazi radnicima

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Radnici iz Indije (Foto: Dnevnik.hr) Vapaj za radnicima Radna snaga stigla nam i iz Indije, dio zarade šalju obiteljima: ''Posao je dobar, ali hrana vam nije dobro začinjena"

Poslodavci stoje na stajalištu kako se u cilju povećane zaposlenosti i razvoja gospodarstva, moraju u obaviti neke korekcije vezane uz radnička prava. Izmjene Zakona o radu radni je materijal o kojem će sljedećih mjeseci morati raspraviti nova vlast u Federaciji BiH i RS-u.

Iako su i predstavnici Europske komisije, ali i čelnici misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) u BiH tražili da se u Zakon o radu uvedu nešto fleksibilniji uvjeti i kod zapošljavanja, ali i kod davanja otkaza radnicima, nijedna se vlada u ova dva entiteta tijekom prošle, izborne godine nije usudila o njemu raspravljati sa svojim socijalnim partnerima - radničkim sindikatima.

Dobila otkaz i prije prvog radnog dana!

Kažu da će novi zakon zbog traženje domaćih tvrtki, ali i stranih investitora, uključiti i smanjenje otkaznog roka, ukidanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme, smanjenje otpremnina nakon otkaza, smanjivanje principa kolektivnog pregovaranja - izmjene kolektivnih ugovora koji će imati “rok trajanja”, najviše do tri godine, ali i druge kojima se, tvrde sindikati, smanjuju radnička prava.

Mijenjale bi se, ističu sindikalisti, i plaće radnika. Posebno se protive izbacivanju računanja minulog rada u plaću, pa bi se, tvrde sindikalisti, radnicima ukinulo povećanje plaće za 0,5 posto za svaku godinu staža, što bi onima koji rade 20 godina značilo manje plaće za deset posto.

Rasprava u Parlamentu

Oglasio se i Savez samostalnih sindikata BiH koji traži raspravu u Parlamentu BiH. Kako ističe glasnogovornica Saveza samostalnih sindikata BiH Lejla Saučević Kočeks, oni su obaviješteni kako će PS BiH razmatrati i kako je nužno usvojiti zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH o europskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu prema EU. Savez samostalnih sindikata BiH u potpunosti podržava nastojanja da se, konačno provedu reforme koje će pokrenuti ekonomski oporavak cijele BiH i krenuti prema EU. Pri tome, upozorava sve institucije i zakonodavne i izvršne vlasti da se reforme tržišta rada ne mogu obavljati na način da dođe do smanjenja prava radnika. Postojeći zakoni o radu i kolektivni ugovori nisu prepreka razvoju ekonomije i novom zapošljavanju. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene