Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vapaj za radnicima

Radna snaga stigla nam i iz Indije, dio zarade šalju obiteljima: ''Posao je dobar, ali hrana vam nije dobro začinjena"

Radnici iz Indije (Foto: Dnevnik.hr)
Radnici iz Indije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Radnici iz Indije (Foto: Dnevnik.hr) Radnici iz Indije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Radnik iz Indije (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Dok se pastiri iz Indije uhodavaju i uče poslu u Udbini, Vlada još traži rješenje za 112.000 nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje. Za njih, čini se, nema posla, a dozvola za strane radnike je više od 68.000. Uz turizam i graditeljstvo, poljoprivreda vapi za radnom snagom.

Ovce u Lici već mjesec dana čuvaju Indijci. Na dalek put do Udbine odvažila su se njih petorica. "Vidim da su znatiželjni, i da se dobro trude, da bi voljeli naučiti čuvati ovce'', rekao je Tahir Zahirović, radnik na farmi.

Pročitajte i ovo Autobusi Autotroleja Nakon prosvjeda Povećavaju se plaće radnicima Autotroleja: Rast će još neke naknade Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Vlasnik tvrtke objašnjava da je to bio očajnički potez, radnike ne može naći godinama. "Zadnje tri godine se svi naši natječaji vrte ugrožena nam je investicija'', kaže Milovan Opalić iz tvrtke za proizvodnju zdrave hrane. Razmišlja da dovede još desetoricu radnika iz Indije. I to nije dovoljno.

"Naši radnici imaju neto plaću tisuću eura, imaju plaćen smještaj i sve druge benefite", rekao je Opalić. Zašto radnu snagu ne mogu pronaći među 112 tisuća nezaposlenih s burze, ministrica poljoprivrede Marija Vučković nema odgovor.

"Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je najniža u posljednjih 20 godina. Ona je pala ispod sedam posto i vjerujem da ćemo s usporavanjem odlaska, s djelomičnim povratom, ulaganja ljudi preko našeg ministarstva, tržišta rada pa i osiguranjem dozvola za ljude iz trećih zemalja imati neophodnu snagu za rad u poljoprivredi'', rekla je Vučković.

Indijci popravljaju i zagrebačke krovove. Građevinska tvrtka iz Samobora zaposlila ih je četrnaestoricu. "Hrvati nam ovdje daju podršku, posao je dobar, ali nema ovdje hrane kao što je masala, nije dovoljno začinjeno, ali u redu je", kaže Ravindra Chauhan, radnik iz Indije.

Indijcima su zadovoljni. Drugog izbora nisu ni imali. "Nudili smo plaću za hidroizolatere od 10 tisuća kuna na području Hrvatske, Bosne, Srbije, no međutim nije bilo odaziva. Tako da smo morali pronaći drugo rješenje u vidu Indije, Ghane, Nepala i sličnih zemalja'', objašnjava Andrian Krezić, voditelj operative.

I u jednoj slastičarnici, palačinke peče 27-godišnji Indijac. S njim su u Zagrebu još dvojica sunarodnjaka. "Još uvijek šaljemo novac kući, ovdje smo tek dva mjeseca'', rekao je Viresh Pauskar.

Ni pristojne plaće ne mogu privući domaću radnu snagu. "Pečenje palačinka nije teško za naučiti. Kod nas na burzi tko god da vas nazove, dođe, pogleda i kaže da nije to za njega", kaže Josipa Katić, voditeljica slastičarnice. Potrebe za radnom snagu su velike, kaže nam Mirna Cindrić iz agencije za posredovanje pri zapošljavanju.

"Plaće se u prosjeku nude 6 do 7 tisuća neto plus smještaj i hrana. Znači, tu se radi jednostavno o odljevu radne snage iz Hrvatske i potrebi za uvoz radne snage'', kaže Cindrić.

Ministar gospodarstva Darko Horvat napominje, tko treći put odbije posao briše se iz evidencije. Traže rješenja. "I kroz mjere samozapošljavanja i prekvalifikacije i dokvalifikacije i kroz jedan novi model koji ćemo ponuditi u devetom mjesecu. A već su te mjere počele davati rezultate u srednje strukovne škole u ovoj školskoj godini upisalo se gotovo 800 učenika više'', rekao je ministar Horvat.

Sa Zavoda za zapošljavanje tek poručuju - za neka zanimanja nema dovoljno radne snage. Tu su i dozvole za strane radnike - za ovu godinu više od 68 tisuća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene