Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šefovi država ili vlada

SUMMIT U BRUXELLESU O migracijama, britanskom pitanju, obalnoj straži...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici 28 zemalja članica Europske unije okupit će se u četvrtak i petak na summitu u Bruxellesu kako bi razgovarali o britanskom pitanju, migracijama, zaštiti vanjskih granica u cilju očuvanja schengenskog prostora te borbi protiv terorizma.

Čelnici će svoj zadnji ovogodišnji summit u četvrtak popodne započeti tradicionalnim susretom s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni" Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Sastanak Europskog vijeća Ivana Petrović iz Bruxellesa: "BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora"

Nakon toga slijedi rasprava o migracijama, a tijekom radne večere predviđen je razgovor o britanskom pitanju.

Čelnici EU-a trebali bi pozvati na ubrzanje uspostave centara za registraciju i prihvat izbjeglica u Grčkoj i Italiji, na jačanje nadzora na vanjskim granicama Unije te na bržu provedbu plana o preseljenju izbjeglica u zemlje članice po utvrđenim kvotama.

U zaključcima će čelnici također pozvati na bolju suradnju policija i objavještajnih službi u borbi protiv terorizma.

Šefovi država ili vlada raspravljat će i prijedlogu za uspostavu Europske granične i obalne straže, koji je Komisija predstavila u utorak. Komisija predlaže da se pripadnici nove agencije, koja bi zamijenila Frontex, mogu uputiti na vanjske granice EU-a čak i u slučajevima kada zemlja članica na čije granice dolaze ne da svoj pristanak.

Cilj toga je sačuvati schengenski prostor, koji se smatra jednim od najvećih dostignuća u dosadašnjim integracijama. Očekuje se da će sudionici summita pozvati Vijeće EU-a i Parlament da što prije razmotre taj prijedlog.

POČELA 'UTRKA' ZA GLAVNOG TAJNIKA UN-a: Do sada dva kandidata

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu istaknuo da treba učiniti sve kako bi se sačuvao Schengen, koji je došao u pitanje kada su zemlje članice, suočene s masovnim priljevom izbjeglica, počele zatvarati svoje granice i uvoditi i privremene kontrole, koje bi mogle postati i trajne ako se ne osigura učinikoviti nadzor na vanjskim granicama.

"Želim biti potpuno jasan: dok sam ja predsjednik Komisije učinit ću sve što je moguće kako bismo zaštitili ono što smo izgradili i učinili ga boljim. Želimo zaštiti sve što Schengen predstavlja i u tome smo odlučniji nego ikad. Schengen je tu da ostane", rekao je Juncker.

"Mi Europljani nemamo više puno granica - imamo samo jednu granicu i zajedničku odgovornost da je zaštitimo", dodao je Juncker.

Dodao je da po prijedlogu Komisije, zemlje članice zadržavaju suverenitet na svojim granicama, a da će Europska granična i obalna straža pratiti priljev migranata u cijeloj Uniji, identificirati slabe točke i tražiti od zemalja članica da poduzmu potrebne korake. Međutim, ne bude li se problem rješavao Komisija će morati intervenirati i poslati europske graničare.

"Ako postoji ozbiljan problem na našim vanjskim granicama, mi ne možemo stajati sa strane i ništa ne činiti. Moramo djelovati", rekao je Juncker.

Jedna od najvažnijih tema na summitu je britansko pitanje. Čelnici EU-a pokušat će postići dogovor oko reformi koje London traži da bi ostao u Europskoj uniji. Na ovom summitu cilj je postići politički dogovor o preostalim otvorenim pitanjima kako bi se konačni dogovor mogao uobličiti do veljače sljedeće godine.

Britanski premijer David Cameron je prošli mjesec objavio četiri glavna područja u kojima traži reforme u EU-u, kako bi on mogao svojim biračima preporučiti da glasuju za ostanak u Uniji na referendumu koji se treba održati do kraja 2017. Referendum bi se mogao održati i puno ranije, a kao mogući datumi spominju se lipanj ili rujan sljedeće godine.

Što se tiče većine britanskih zahtjeva postignut je određeni napredak, a najteže neriješeno pitanje ostaje pitanje socijalnih naknada i slobode kretanja, odnosno britanskog zahtjeva da se ograniči tzv. socijalni turizam, to jest pravo državljana drugih članica na socijalne beneficije u Britaniji. London je tražio da radnici iz drugih zemalja članica moraju raditi najmanje četiri godine u Velikoj Britaniji prije nego što dobiju pravo na socijalne beneficije koje imaju domaći radnici, što je diskriminacija i u izravnoj suprotnosti s načelima i propisima EU-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu u Bundestagu da želi postići sporazum s Velikom Britanijom nakon kojega bi britanska vlada mogla voditi kampanju za ostanak u Uniji, ali taj sporazum ne smije biti na štetu temeljnih načela EU-a, poput slobode kretanja.

"S jedne strane, mi želimo postići dogovor s kojim bi britanska vlada mogla voditi uspješnu kampanju za ostanak u Uniji na referendumu. S druge strane, ne želimo i nećemo dovesti u pitanje temeljna načela europskih integracija. To uključuje načelo slobode kretanja i načelo nediskriminacije među europskim građanima", rekla je Merkel.

Na summitu će se također razgovarati i o jačanju Europske ekonomske i monetarne unije, unutarnjem tržištu, energetskoj uniji te stanju u Siriji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene