Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora iz EU

Britanski šef diplomacije: Podupiremo Srbiju na europskom putu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija cijeni pozitivne pomake koje je srbijanska vlada ostvarila u protekla tri mjeseca i želi ohrabriti nastojanja da se problemi rješavaju mirnim putem, poruka je britanskog šefa diplomacije Williama Haguea srbijanskim dužnosnicima nakon razgovora u četvrtak u Beogradu.

Nakon susreta sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem Hague je rekao da Velika Britanija "potpuno podupire Srbiju na europskom putu", navodi se u priopćenju srbijanske vlade. Dvojica čelnika nisu davali izjave nakon susreta.

Dačić i Hague su pozitivno ocijenili nastojanje Srbije da mirnim putem i dijalogom rješava otvorene probleme, ističe se u priopćenju u kojem se dodaje da je Dačić čelniku Foreign Officea kazao kako "Srbija nastoji biti faktor mira, stabilnosti i sigurnosti na Balkanu i generator procesa pomirenja i uspostave povjerenja u regiji".

Na sastanku je visoko ocijenjena suradnja MUP-a Srbije i britanske Agencije za borbu protiv organiziranog kriminala, a Dačić i Hague osudili su nasilje na sportskim terenima i dogovorili suradnju i razmjenu iskustava na suzbijanju tih pojava.

Dačić je, kako se navodi, uputio poziv britanskom premijeru Davidu Cameronu da posjeti Srbiju.

Britanski šef diplomacije Hague vodio je tijekom dana razgovore u Prištini i u Beogradu. Na sastanku s Nikolićem on je podupro odlučnost koju Srbija pokazuje na europskom putu ističući kako je Velika Britanija snažan zagovornik proširenja Europske unije, a zajednička ocjena Haguea i Nikolića bila je da sva sporna pitanja u vezi s Kosovom treba rješavati razgovorima između Beograda i Prištine.

Britanski šef diplomacije prilikom posjeta Prištini je istaknuo kako je "karta Europe određena i da ne može biti promjene granica", a u susretima s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjaga i premijerom Hashimom Thacijem izrazio je potporu razgovorima o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine te istaknuo da je dijalog bitan za proces europskog pridruživanja Srbije i Kosova. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Vlada Srbije, ilustracija Ozbiljno upozorenje Zbog novih srbijanskih čelnika oglasio se alarm za uzbunu: "To je proruska vlada, postoji rizik od sukoba na Balkanu" Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene