Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanci traže pomoć Rusije, Grci testiraju na polonij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanske vlasti, koje istražuju tajnovitu smrt bivšeg špijuna FSB-a Aleksandra Litvinenka, službeno su zatražile pomoć Rusije, javili su svjetski mediji.

Ured ruskog glavnog tužitelja priopćio je da je primio službeni zahtjev Scotland Yarda za pružanjem pravne pomoć u istrazi slučaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen Litvinenkov suradnik Mario Scaramella Slika nije dostupna Polonij kojim je ubijen Litvinenko vrijedi oko 10 milijuna dolara

U međuvremenu je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da su izdane vize stručnjacima Scotland Yarda koji istražuju smrt Litvinenka.

"Vize za skupinu predstavnika Scotland Yarda važeće su od danas", rekao je glasnogovornik ministarstva, a prenijela je RIA Novosti.

Kako piše ruski dnevnik Kommersant, radi se o devet istražitelja koji bi već danas trebali doputovati u Moskvu kako bi ispitali tri ruska poslovna čovjeka, bivše djelatnike specijalnih službi, koji su se sastali s Litvinenkom u londonskom hotelu Millenium Mayfair 1. studenoga. Tog je dana bivši časnik FSB-a otrovan radioaktivnim polonijem-210, a nakon 22 dana umro je u londonskoj bolnici.

Nakon smrti Litvinenka, žestokog kritičara predsjednika Vladimira Putina, zapadni mediji su objavili njegovo pismo u kojem je optužio Putina da je naručio njegovu smrt. Kremlj je opovrgnuo bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Valter Litvinenko, Aleksandrov otac, izjavio je da "ne sumnja da su njegovog sina ubili suradnici ruskih specijalnih službi uz odobrenje ruskog predsjednika".

"Postojala je naredba sa samog vrha da moj sin bude ubijen", ustvrdio je on u intervjuu za Kommersant. On je kazao da je njegov sin puno znao i da je mogao posvjedočiti o zločinima ruskih službi na Sjevernom Kavkazu. Također je znao, kako je rekao otac, tko je ubio novinarku Anu Politkovskaju, poznatu po pisanju o Čečeniji.

Tri ruska poslovna čovjeka koje će, kako se očekuje, istražitelji Scotland Yarda ispitati u Moskvi su Andrej Lugovoj, Dmitrij Kovtun i Vjačeslav Sokoljenko.

Lugovoj, takođe bivši časnik KGB-a, tvrdi da je i sam zaražen polonijom, kao i da su tragovi radioaktivne tvari pronađeni kod njegove žene i djece.

Lugovoj je 1992. i 1993. bio zamjenik načelnika službe sigurnosti nekadašnjeg ministra i premijera Jegora Gajdara - kojem je u vrijeme smrti Litvinenka "iznenada pozlilo" u Dublinu. On je sada u moskovskoj bolnici, u stabilnom je stanju, i navodno je također otrovan.

Osim toga, Lugovoj od 1997-2001. godine bio je načelnik službe sigurnosti televizije ORT, dok je njezin vlasnik bio Boris Berezovski, ruski oligarh s azilom u Velikoj Britaniji u čijem su londonskom uredu također pronađeni tragovi polonija-210. Rusija od Velike Britanije traži izručenje Berezovskog optuženog za prijevaru i prijetnje nasilnom promjenom vlasti.

Rezultati obdukcije Litvinenka, provedene u petak, još nisu
objavljeni jer se čekaju toksikološki nalazi. 

Oglasio i bivši djelatnik KGB-a Jurij Švec, koji živi u SAD-u, i koji je Scotland Yardu rekao ime "organizatora ubojstva" Litvinenka, javila je agencija Associated Press.

"U stvari se radi o činu međunarodnog terorizma. Ja mislim da znam ime čovjeka koji je organizirao ubojstvo mog prijatelja (Litvinenka) i razloge ubojstva".

On nije želio ništa više reći kako ne bi naštetio istrazi.


Testiranje turista koji su odsjeli u Litvinenkovu hotelu

Grčko ministarstvo zdravstva pozvalo je na laboratorijsko testiranje sve Grke koji su boravili u londonskome hotelu i restoranu kojima se kretao bivši KGB-ov agent Aleksander Litvinenko, a koji je umro od trovanja radioaktivnim Polonijem 210. 

Dosad je u Grčkoj testirano 15 Grka koji su odsjeli u hotelu
Millenium u Londonu ili jeli u sushi restoranu od 1. do 28. listopada.

Očekuje se da će idućih dan rasti broj kandidata za laboratorijsko testiranje.

Dok britanska policija pokušava otkriti tko stoji iz trovanja, grčki ministar zdravstva Athanadios Giannopoulos optužio je britanske vlasti za nedovoljno infomiranje o slučaju.

Grčki centar za atomsku energiju objavio je da im se za obavijesti obratilo gotovo 500 grčkih putnika koji su letjeli dvama zrakoplovima tvrtke British Airways u kojima su pronađeni tragovi radioaktivne tvari.

Gotovo 2.000 grčkih putnika putovalo je na oko 40 letova između Londona i Atene od 4. do 26. studenoga, objavile su grčke vlasti. Britanska kompanija pokušava stupiti u vezu s 33.000 ljudi koji su putovali nekim od 221 letova u europska odredišta u jednome je od tri zrakoplova Boeing 767 od 25. listopada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene