Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera prešla preko bare

'Britanci se ne moraju bojati tajnih službi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani koji nemaju problema sa zakonom ne moraju se 'bojati' tajnih službi, rekao je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova William Hague, odgovarajući na polemiku o navodnom korištenju američkog programa za praćenje komunikacija u britanskoj obavještajnoj službi.

"Pravni okvir" u kojemu rade britanski obavještajci je "čvrst i kontrola koju provode ministarstva je jaka", istaknuo je ministar za BBC, potvrdivši da će u ponedjeljak u parlamentu dati izjavu o tome. "Ako ste građanin koji poštuje zakone ove zemlje i imate profesionalni i privatni život bez mrlja, nemate razloga bojati se da će britanske tajne službe prisluškivati vaše telefonske razgovore ili nešto drugo slično tome", kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najčešće protiv Afroamerikanaca FBI objavio zabrinjavajuću analizu: Svaki deseti zločin iz mržnje događa se u školi Slika nije dostupna Steve Jobs bio protiv praćenja korisnika: 'SAD postaje poput komunističke Rusije'

>> Giganti uporni: Ništa nismo znali, nismo dali pristup serverima!

Kako piše britanski list The Guardian, britanska služba za prisluškivanje GCHQ je "barem od lipnja 2010." imala pristup programu za špijuniranje Prism koji su u tajnosti izradile američke obavještajne službe. Prism oko kojega polemika upravo traje u Sjedinjenim Državama, koristile su američke tajne službe za praćenje komunikacije na internetu izvan SAD-a na velikim društvenim mrežama poput Facebooka.

Britanski ministar koji pod sobom ima službu za prisluškivanje i vanjske tajne službe (MI6) nije htio komentirati način na koji obavještaci rade, pozivajući se na sigurnost. Laburistička oporba zatražila je u subotu od Haguea da dođe u parlament i rastumači "kakvo je stajalište vlade" u toj stvari i što kani učiniti "kako bi odgovorio na zabrinutost javnosti".

Parlamentarno povjerenstvo za obavještajnu djelatnost i za sigurnost zatražilo je pak od GCHQ-a da mu "što prije podnese iscrpno izvješće", koje bi moglo dobiti do ponedjeljka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene