Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se mandatar

GLAVNI AKTERI Kojim će smjerom nastaviti Britanci nakon odlaska Davida Camerona?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
David Cameron lagano postaje prošlost. A tko će biti budućnost?

David Cameron najavio je svoju ostavku na mjesto premijera te na mjesto čelnika britanske Konzervativne stranke te da će svom nasljedniku prepustiti najvažnije korake u procesu istupanja Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Bruxelles je, logično, nezadovoljan time te želi da se postupak ubrza. A ako će Britanci čekati novog mandatara, na koga mogu računati?

Pročitajte i ovo Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Borba za nasljednika Politički potres u Londonu: Theresa May na rubu suza potvrdila ostavku! "Odlazim 7. lipnja" Tko će naslijediti Theresu May ako joj se izglasa nepovjerenje? (Foto: AFP) Novo lice vlasti? Bude li May izglasano nepovjerenje, tko bi mogao biti budući britanski premijer ili premijerka?

Spominje se šest imena od kojih je najistaknutije ono Borisa Johnsona, bivšeg gradonačelnika Londona, zatim Theresa May, ministrica unutarnjih poslova, pa Stephen Crabb, nova zvijezda Konzervativne stranke, John Baron, bivši ministar zdravstva u sjeni, Liam Fox, bivši ministar obrane, Jeremy Hunt, ministar zdravstva te Michael Gove, blizak suradnik Davida Camerona.

Boris Johnson

Nakon Cameronove najave ostavke, prvo ime koje se pojavilo u vezi s pozicijom budućeg mandatara jest ono bivšeg gradonačelnika Londona. Radi se o 52-godišnjaku koji je iz svijeta novinarstva prešao u konzervativnu politiku i postao jedan od najprepoznatljivijih političkih brendova zahvaljujući svom nekonvencionalnom stilu i svojevrsnoj karizmi. Prije svog ponovnog ulaska u Parlament proveo je osam godina u londonskoj gradskoj upravi. U slučaju Brexita stao je na stranu opcije 'leave'.

Theresa May

Jedna od najdugovječnijih ministrica unutarnjih poslova u britanskoj povijesti brzo je prešišala Borisa Johnsona na poziciji favorita za novog mandatara. U ministarstvu je često hvale zbog vrlo mirnog i konciznog nošenja s problemima koje taj posao nosi sa sobom, no još uvijek se nije isprofilirala u nekoj široj političkoj slici. U kampanji za Brexit svrstala se na stranu 'remain', ali je rijetko kad to isticala u javnosti.

Stephen Crabb

Nova zvijezda konzervativaca, 43-godišnji Velšanin iza sebe ima priču koja bi mogla privući pažnju mnogih Britanaca. Odgojila ga je samohrana majka u kući koju su dobili od grada te je sam često govorio koliko je za njega i njegovu obitelj bio bitan sustav socijalne pomoći i koliko su morali raditi da bi preživjeli od prvog do prvog. On je ujedno i jedini s ove liste koji je službeno najavio svoju kandidaturu. Kaže da je glasovao za ostanak UK u Europskoj uniji.

John Baron

Baron je bio jedna od ključnih osoba koja je svojim pismom premijeru utjecala na konzervativce da raspišu referendum. U nekoliko navrata tražili su ga da razmisli o kandidiranju za čelnog čovjeka torijevaca. Bivši je ministar zdravstva u sjeni.

Liam Fox

Već je jednom pokušao preuzeti vodstvo konzervativaca zbog čega se očekuje da će to učiniti i ovaj put. Njegova karijera ministra obrane nije trajala do kraja mandata jer se otkrilo da je prekršio pravila svojim poslovnim odnosom sa savjetnikom Adamom Werrityjem koji um je bio i blizak prijatelj. Vrlo glasno je zagovarao izlazak iz EU.

Jeremy Hunt

Bliski suradnik David Camerona rekao je kako ozbiljno razmišlja o kandidaturi. Njegova pozicija ministra zdravlja često je bila na meti kritika u kojima ga se prozivalo za neprikladne poslovne veze. Bio je nadležan za mnoge promjene u sklopu NHS-a. U kampanji se jasno zalagao za ostanak u Uniji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene