441771
441771
441771
441771
441771

GLAVNI AKTERI Kojim će smjerom nastaviti Britanci nakon odlaska Davida Camerona?

  • , 29.06.2016., 16:32
  • Autor:
  • komentara

David Cameron lagano postaje prošlost. A tko će biti budućnost?

 
 
 
 
Ptencijalni kandidati - Johnosn, May, Crabb, Fox, Bron Hunt (Foto: Getty/Conservative Party)
Ptencijalni kandidati - Johnosn, May, Crabb, Fox, Bron Hunt (Foto: Getty/Conservative Party)

David Cameron najavio je svoju ostavku na mjesto premijera te na mjesto čelnika britanske Konzervativne stranke te da će svom nasljedniku prepustiti najvažnije korake u procesu istupanja Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Bruxelles je, logično, nezadovoljan time te želi da se postupak ubrza. A ako će Britanci čekati novog mandatara, na koga mogu računati?

Spominje se šest imena od kojih je najistaknutije ono Borisa Johnsona, bivšeg gradonačelnika Londona, zatim Theresa May, ministrica unutarnjih poslova, pa Stephen Crabb, nova zvijezda Konzervativne stranke, John Baron, bivši ministar zdravstva u sjeni, Liam Fox, bivši ministar obrane, Jeremy Hunt, ministar zdravstva te Michael Gove, blizak suradnik Davida Camerona.

Boris Johnson

Nakon Cameronove najave ostavke, prvo ime koje se pojavilo u vezi s pozicijom budućeg mandatara jest ono bivšeg gradonačelnika Londona. Radi se o 52-godišnjaku koji je iz svijeta novinarstva prešao u konzervativnu politiku i postao jedan od najprepoznatljivijih političkih brendova zahvaljujući svom nekonvencionalnom stilu i svojevrsnoj karizmi. Prije svog ponovnog ulaska u Parlament proveo je osam godina u londonskoj gradskoj upravi. U slučaju Brexita stao je na stranu opcije 'leave'.

Theresa May

Jedna od najdugovječnijih ministrica unutarnjih poslova u britanskoj povijesti brzo je prešišala Borisa Johnsona na poziciji favorita za novog mandatara. U ministarstvu je često hvale zbog vrlo mirnog i konciznog nošenja s problemima koje taj posao nosi sa sobom, no još uvijek se nije isprofilirala u nekoj široj političkoj slici. U kampanji za Brexit svrstala se na stranu 'remain', ali je rijetko kad to isticala u javnosti.

Stephen Crabb

Nova zvijezda konzervativaca, 43-godišnji Velšanin iza sebe ima priču koja bi mogla privući pažnju mnogih Britanaca. Odgojila ga je samohrana majka u kući koju su dobili od grada te je sam često govorio koliko je za njega i njegovu obitelj bio bitan sustav socijalne pomoći i koliko su morali raditi da bi preživjeli od prvog do prvog. On je ujedno i jedini s ove liste koji je službeno najavio svoju kandidaturu. Kaže da je glasovao za ostanak UK u Europskoj uniji.

John Baron

Baron je bio jedna od ključnih osoba koja je svojim pismom premijeru utjecala na konzervativce da raspišu referendum. U nekoliko navrata tražili su ga da razmisli o kandidiranju za čelnog čovjeka torijevaca. Bivši je ministar zdravstva u sjeni.

Liam Fox

Već je jednom pokušao preuzeti vodstvo konzervativaca zbog čega se očekuje da će to učiniti i ovaj put. Njegova karijera ministra obrane nije trajala do kraja mandata jer se otkrilo da je prekršio pravila svojim poslovnim odnosom sa savjetnikom Adamom Werrityjem koji um je bio i blizak prijatelj. Vrlo glasno je zagovarao izlazak iz EU.

Jeremy Hunt

Bliski suradnik David Camerona rekao je kako ozbiljno razmišlja o kandidaturi. Njegova pozicija ministra zdravlja često je bila na meti kritika u kojima ga se prozivalo za neprikladne poslovne veze. Bio je nadležan za mnoge promjene u sklopu NHS-a. U kampanji se jasno zalagao za ostanak u Uniji.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se