448613
448613
448613
448613
448613

Brazilski Senat smijenio predsjednicu Dilmu Rousseff

  • , 31.08.2016., 22:48
  • Autor:
  • komentara

Brazilski Senat smijenio je u srijedu predsjednicu Dilmu Rousseff s dužnosti zbog kršenja proračunskih pravila, privevši time kraju kontroverzni proces opoziva koji je podijelio zemlju u kojoj skandali ne manjkaju i paralizirao političku scenu devet mjeseci.

 
 
 
 
Dilma Rousseff (Foto: AFP)
Dilma Rousseff (Foto: AFP)

Senatori su sa 61 glasova za i 20 protiv proglasili Rousseff (68) kazneno odgovornom zbog nezakonitog korištenja novca državnih banaka kako bi se prikrio proračunski deficit u izbornoj 2014. godini te odobravanja triju dekreta o potrošnji bez odobrenja parlamenta.

Senatori nisu izglasovali zabranu Rousseff da osam godina nakon opoziva obnaša javne funkcije. S 42 glasa za i 36 protiv odlučili su da Rousseff može zadržati politička prava. Po brazilskom zakonu, smijenjeni predsjednik ne smije dobiti nikakav posao u državnoj službi, čak niti predavati na sveučilištima.

Time je okončana 13-godišnja vladavina ljevičarske Radničke stranke u toj najvećoj latinoameričkoj ekonomiji koju je 2003. započeo predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

"Demokracija nije najbolji sustav jer je nepogrešiva, nego jer ispravlja svoje mane. Ako griješimo, demokracija će se ispraviti i narod će nas ispraviti", rekao je predsjednik Senata Renan Calheiros (PMDB) prije glasovanja.

Konzervativac Michel Temer (75), bivši potpredsjednik koji je na čelu Brazila od svibnja kada je Rousseff suspendirana, prisegnut će kasnije tijekom dana i odslužiti ostatak mandata do kraja 2018.

Rousseff, koja je u ponedjeljak odgovarajući više od 14 sati na pitanja senatora ustvrdila da je riječ od državnom udaru koji je orkestrirala oporba, odbacuje optužbe za koje je se tereti i tvrdi da brazilske gospodarske elite i oporba pokušavaju destabilizirati njezinu vladu od njezina reizbora 2014. kako bi zaštitile interese privilegiranih, uključujući privatizaciju javne imovine kao što su goleme podvodne rezerve nafte.

Tvrdi da novac državnih banaka nije utjecao na proračunski deficit te da je u cijelosti vraćen godinu dana poslije. Podsjeća da su svi njezini prethodnici postupali jednako a protiv njih nisu bile pokretane istrage.

Upozorava također da će nova konzervativna vlada PMDB-a (desni centar) ukinuti socijalne programe koji su milijune Brazilaca izvukli iz siromaštva u proteklih deset godina.

PMDB je u ožujku izišao iz vladajuće koalicije.

Rousseffini protivnici pozdravljaju njezin opoziv kao priliku da zemlja okrene novu stranicu nakon dugotrajne političke krize, teške recesije i velikog korupcijskog skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras.

Vozači na ulicama Brasilije trubeći su pozdravili njezinu smjenu, a u najvećem gradu Sao Paulu slavilo se vatrometom.

Temer, jednako nepopularan kao i Rousseff, obećao je da će pokrenuti gospodarstvo koje je palo šesti kvartal zaredom te najavio mjere štednje kako bi smanjio rekordni deficit, koji je prošle godine Brazil stajao investicijskog kreditnog rejtinga.

No, vjerojatno će se suočiti s velikim političkim otporom Radničke stranke, koja je obećala da će organizirati masovne ulične prosvjede.

Rousseffin opoziv prvi je od suđenja bivšem brazilskom predsjedniku Fernandu Colloru de Mellu kojemu je Senat sudio zbog korupcije 1992. godine.

De Mello, prvi izravno izabrani brazilski predsjednik nakon kraja vojne diktature, podnio je ostavku. Senat ga je unatoč tome proglasio krivim i oduzeo mu pravo obnašanja političkih dužnosti osam godina. Brazilski Vrhovni savezni sud kasnije ga je oslobodio kaznene odgovornosti zbog manjka dokaza.

Rousseff će uložiti žalbu na opoziv Vrhovnom sudu, rekao je novinarima njezin odvjetnik i bivši državni odvjetnik Jose Eduardo Cardozo. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se