Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjerojatno prva predsjednica

Brazil: Počeo drugi krug izbora za Lulina nasljednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 136 milijuna Brazilaca u nedjelju je počelo izlaziti na birališta kako bi u drugome krugu predsjedničkih izbora odlučili o nasljedniku vrlo popularnog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve.

Velika favoritkinja je 62-godišnja Dilma Rousseff, kandidatkinja Radničke stranke i bivša predstojnica Lulina ureda. Po rezultatima posljednjih istraživanja javnog mišljenja, Rousseff od svojeg protukandidata, socijaldemokrata Josea Serre ima od 12 do 15 posto veću potporu. Rousseff je u prvome krugu izbora 3. listopada osvojila 47 posto biračkih glasova, a njezin protukandidat, bivši gradonačelnik Sao Paola 33 posto.

Pročitajte i ovo Poplave u Brazilu POPLAVE U BRAZILU VIDEO Kaos nakon pucanja brane: Deseci umrlih i nestalih, ljude spašavali s krovova Potopljen grad u Rio Grande do Sulu Oluja i poplave Obilne kiše odnijele deset života: "Stanje je iznimno ozbiljno, kao da se suočavamo s ratom"

Luli da Silvi, koji se može podičiti s rekordnom 80-postotnom popularnošću, ustav brani treći mandat. U osam godina vladavine Lula da Silva, socijalist kojega je dolazak na vlast dočekan s nepovjerenjem gospodarstvenika, ne samo da Brazilu nije donio kolaps, već ga je naprotiv izgradio u južnoameričkog diva i globalno utjecajno gospodarstvo.

Socijalnim programima uzdigao je iz siromaštva u srednju klasu 20 milijuna ljudi, a vlastitim životnim putem radnika koji je postao predsjednik stekao je milijune pristaša. Rousseff je imala lakšu zadaću jer joj je bilo dovoljno obećati da će slijediti Lulin put, a zahvaljujući njegovoj karizmi uspjela se od dotad relativno nepoznate političarke postaviti kao favoritkinja.

U Brazilu je glasovanje obvezno, no produljeni vikend zbog Dana mrtvih mnogi Brazilci kane iskoristiti za putovanje, a nedolazak na birališta opravdati plaćanjem manje novčane kazne. Neodaziv na izbore iznosi prosječno 18 posto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene