Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzna reforma

Brat poginulog poljskog predsjednika Kaczynskog izazvao incident u parlamentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski parlament koji se spremao usvojiti kontroverznu reformu Vrhovnog suda prekinuo je rad u noći na srijedu nakon nasilnog ispada konzervativnog čelnika Jaroslawa Kaczynskog prema oporbenim zastupnicima.

On je optužio oporbene zastupnike da su "uništili, ubili" njegova brata blizanca, bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog, poginulog u zrakoplovnoj nesreći 2010.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Brzo promijenila Predsjednica Europske komisije razbjesnila Poljake objavom o Auschwitzu Prosvjed poljoprivrednika u Francuskoj Optužuju EU VIDEO Poljoprivrednici diljem Europe prosvjeduju: Poljski farmeri blokirali prometnice, u Francuskoj gnojivo na ulicama

Šef Konzervativne stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS) bio je očajan što oporba koristi ime njegova brata kako bi dodatno dala težinu svojim kritikama na račun nacrta reforme Vrhovnog suda.

Nazivajući ih "izdajničkim gubicama", poručio je oporbi: "Vi ste ga uništili, ubili! Vi ste ništarije!". Potom je zastupnici koja mu je htjela odgovoriti rekao "marš".

Nekoliko minuta kasnije u burnom ozračju predsjednik donjeg doma objavio je prekid rada do srijede ujutro.

Parlament u kojem je PiS većinska stranka u oba doma, trebao bi bez problema usvojiti novi zakon o Vrhovnom sudu.

Tekst je dio šire kontroverzne reforme pravosudnog sustava koji kritizira centristička oporba i pripadnici civilnog društva, kao i Bruxelles.

Europska komisija trebala bi u srijedu objaviti procjenu stanja u Poljskoj. "Pratimo stanje s velikom zabrinutošću", rekao je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas u utorak, dodajući da u srijedu neće biti donesena nikakva odluka.

"To će biti samo politička rasprava", pojasnio je jedan europski dužnosnik. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene