Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordna odšteta

BP će za katastrofu u Meksičkom zaljevu platiti milijarde dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesreća na naftnoj platformi Deepwater Horizon pretvorila se u najveću ekološku katastrofu u američkoj povijesti. Operater platforme BP dogovorio se s američkom vladom platiti rekordnu odštetu.

Britanska naftna kompanija BP platit će rekordnu kaznu kako bi riješila dio svoje odgovornosti za nesreću na platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu 2010. u dogovoru koji će objaviti američko ministarstvo pravosuđa i to možda već u četvrtak, rekao je jedan pravosudni izvor za Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvoje mrtvih Eksplozija na naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu Slika nije dostupna Izvješće američkih istražitelja BP glavni krivac za katastrofu u Meksičkom zaljevu

BBC doznaje da bi kazna mogla iznositi između 3 i 5 milijardi američkih dolara, što bi u svakom slučaju bila najveća kazna u povijesti poslovne Amerike. Trenutno rekord drži farmaceutska tvrtka Pfizer koja je 2009. godine platila 1,3 milijarde dolara za marketinšku prijevaru povezanu s njezinim lijekom protiv bolova Bextra.

>> BP glavni krivac za katastrofu u Meksičkom zaljevu

Eksplozija i potonuće naftne platforme Deepwater Horizon 20. travnja 2010. godine, pri čemu je poginulo 11 radnika, prouzročilo je ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu. Nakon eksplozije došlo je do izlijevanja nafte s morskog dna koje je trajalo tri mjeseca, što je uzrokovalo najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a.

Očekuje se da će britanski energetski div BP priznati kaznenu odgovornost za nesreću Deepwater Horizona u nagodbi koju je postigao s američkim minisstarstvom pravosuđa, kazao je izvor, u zamjenu za izuzimanje od budućeg progona po tim optužbama. BP i ministarstvo pravosuđa nisu željeli komentirati vijest.

BP sa sjedištem u Londonu već mjesecima pregovara s američkom vladom i državama u Meksičkom zaljevu. Ovom nagodbom mogao bi riješiti veći dio svoje odgovornosti, ali je i dalje suočen sa zahtjevima za odštetu nekoliko saveznih zaljevskih država i drugih privatnih podnositelja tužbi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene